Problema deșeurilor dezbătută la Primăria Botoșani

0
49

Apropiata intrare a municipiului Botoşani în master planul judeţean de gestionare a deşeurilor, dar şi noile reglementări în domeniu impun organizarea unor şedinţe la foc automat în Primăria Botoşani. După şedinţa de vinerea trecută, ieri şefii din primărie s-au întâlnit cu  conducerea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ADI Ecoproces.

„Urmează să ne mai întâlnim pentru a discuta acordul financiar. Nu am luat o decizie finală în privinţa cuantumului taxei, am stabilit elementele de cost care trebuie luate în calcul, respectiv 30 de lei taxa pentru economia circulară. Mai este o taxă de 50 de lei care se aplică la depozitare, dar se aplică la 45% din cantitatea depozitată”, a declarat Ovidiu Aparaschivei, directorul ADI Ecoproces. Conducerea Direcţiei Impozite şi Taxe urmează să facă noi calcule, însă directorul ADI Ecoproces a apreciat că la nivelul municipiului taxa de salubrizare ar trebui să scadă.

Potrivit primarului Cătălin Flutur, municipalitatea va trebui mai întâi să semneze acordul financiar pentru ca după aceea să fie stabilit cuantumul taxei de salubrizare. „Noutatea va fi aceea că nu va mai fi tarif încasat de Urban Serv de la agenţii economici şi botoşănenii de la case, ci o taxă pe care o vom încasa noi. Întrebarea este ce se va întâmpla cu încasatorii de la Urban Serv”, a explicat Cătălin Flutur.

Acesta a adăugat că la nivelul primăriei va fi făcut tot ceea ce este posibil ca taxa de salubrizare să nu crească.

„Această taxă va putea să scadă în momentul în care toţi vom conştientiza că deşeurile trebuie colectate selectiv. Noi facem demersuri acum să preluăm tot ce înseamnă resturi vegetale din oraş şi vom achiziţiona o staţie de compost. Vom face compost pe care să-l valorificăm. Mai mult, în aceste condiţii, nu vom mai avea probleme în rampele din oraş”, a mai afirmat Cătălin Flutur. Totodată, se ia în calcul şi posibilitatea ca botoşănenii să poată valorifica deşeurile recicalbile, urmând a se stabili şi cum se va proceda în cazul deşeurilor rezultate din construcţii. „În baza acestor măsuri, vom plăti mult mai puţin pentru depozitarea deşeurilor la Stăuceni”, a concluzionat Cătălin Flutur.

De la 1 ianuarie 2019, municipiul Botoşani intră în master planul judeţean de gestionare a deşeurilor, iar de la acea dată vor trebui aplicate regulile existente în celelalte localităţi ale judeţului. Regulile din master plan trebuie puse în acord cu noile reglementări în privinţa deşeurilor.

Marea problemă pentru municipalitatea botoşăneană este aceea că intrarea în master plan înseamnă şi operarea cu taxa de salubrizare unică la nivel de judeţ, care va fi de 10 lei de persoană pe lună în mediul urban şi 3,1 lei în mediul rural. Asta în condiţiile în care în acest an botoşănenii plătesc o taxă de salubrizare de 13 lei pe lună de persoană.

Dincolo de cuantumul taxei, trebuie modificată şi modalitatea de colectare a deşeurilor de la case şi agenţi economici, cu aplicarea sistemului de colectare la punct fix.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.