Fermierii din Copălău vor să se unească și să promoveze usturoiul FOTO

0
43

Usturoiul de Copălău este un produs recunoscut la nivel național și chiar internațional. Problema este că acest produs se cultivă pe suprafețe mici și nici nu este protejat la nivel național și european.

În cursul zilei de astăzi, producătorii de usturoi din zona Copălău și alți producători din județul Botoșani s-au întâlnit cu reprezentanții Ministerului Agriculturii. Au fost încurajați să se asocieze și să acceseze fonduri europene pentru dezvoltare.

La întâlnire a fost prezent inclusiv primarul comunei Copălău, unul dintre cei mai importanți cultivatori de usturoi din zonă. El susține că la ora actuală, principala problemă o reprezintă forța de muncă.

„Motivul întâlnirii de astăzi este pentru a aplica o formă de protecție la nivel național și european. Dorim să ne protejăm acest usturoi de Copălău care are calitățile lui și este recunoscut inclusiv pe plan internațional. Din 1400 de producători agricoli, mai mici sau mai mari, vreo 400 de familii cultivă usturoi. Producția de usturoi este în creștere. Problema este că nu suntem ajutați financiar. Noi desfacere avem dar nu avem ce vinde. Populația este îmbătrânită, tinerii preferă să lucreze afară pe 8 euro decât să lucreze la usturoi. Omul de rând pune 30-40 de ari, obține 4 tone de usturoi, 3 tone vine și o tonă păstrează pentru sămânță. Lipsește forța de muncă”, a spus Ciprian Ivanov, primarul comunei Copălău.

O altă problemă o reprezintă lipsa subvențiilor și din acest motiv oamenii nu sunt încurajați să cultive usturoiul.

„Noi am făcut vreo patru drumuri la Ministerul Agriculturii și am militat pentru o formă de sprijin, la fel ca în programul tomatelor. Încercă să obținem un sprijin de la 30, 50 de ari. E o cultură destul de costisitoare. Înființarea unui hectar de usturoi duce undeva la 30.000-40.000 lei”, a mai spus primarul comunei Copălău.

Dacă în 2017 s-au cultivat 50 de hectare cu usturoi, anul acesta s-a ajuns la 90 de hectare. Fermierii din Copălău speră ca în câțiva ani să ajungă la 400 de hectare de teren cultivat cu usturoi.

La întâlnirea cu fermierii botoșăneani a fost prezent și senatorul Lucian Trufin care le-a explicat cum alte cooperative din județ au reușit deja să acceseze fonduri pentru investiții.

„Aveți o cooperativă funcțională. Fiecare dintre se ocupă individual de ferma dumneavoastră dar dacă vindeți prin cooperativă, obțineți facilități fiscale. Puteți să achiziționați utilaje, fără să plătiți taxe vamale. Puteți beneficia de fonduri europene pentru dezvoltare. Sunt fonduri europene dedicate doar cooperativelor. Cooperativa Legumele Săvinenilor, înființată anul trecut, a depus o cerere de finanțare pe măsura 164 și a obținut 100.000 de euro, bani nerambursabili. Și-au cumpărat mașini de transport. Își vor plăti angajații. Sunt multe alte forme de sprijin de care puteți beneficia”, a spus senatorul Lucian Trufin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.