Copiii de la Grădinița Liceului „Alexandru cel Bun” Botoșani învățați să-și protejeze viața

0
29

Pompierii botoșăneni s-au întâlnit, astăzi, cu preșcolarii de la Grădinița Liceului „Alexandru cel Bun” din municipiul Botoșani, pentru a le explica diferența dintre bine și rău. 

Aceștia, le-au vorbit, pe înțelesul lor, despre cum trebuie să se comporte pentru a fi în siguranță acasă, la grădiniță, pe stradă sau în grupul de prieteni. I-au învățat cum să reacționeze în cazul producerii unui incendiu sau cutremur și i-au angrenat în două exerciții de evacuare. 
Și pentru ca activitatea să fie interactivă, s-a organizat și un concurs cu tematică de protecție civilă și prevenire a incendiilor. Mulți dintre preșcolari au demonstrat că dețin foarte multe cunoștințe despre prevenirea incendiilor, dar toți au răspuns corect la întrebări, dovadă că au fost foarte atenți la lecția de siguranță. Efortul lor a fost răsplătit cu câte o diplomă, care le-a fost oferită de Pompierul Sam. 
Pe terenul de sport, au avut ocazia să vadă una dintre autospecialele folosite în misiunile operative și au aflat cum se folosește fiecare accesoriu, în parte. Pe rând, copiii au testat  presiunea furtunelor ca și când ar fi stins un incendiu.
De asemenea, persoanele responsabile la nivelul grădiniței au fost instruite cu privire la măsurile ce trebuie adoptate în cazul unei situații de urgență reale, astfel încât preșcolarii și cadrele didactice să fie în siguranță.
Cu această ocazie, specialiștii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani le-au transmis celor mici următoarele sfaturi în cazul producerii unui incendiu în incinta grădiniței:
·        anunțați evenimentul primului adult pe care îl întâlniți și păstraţi-vă calmul;
·        părăsiți clădirea sub supravegherea și îndrumarea unui cadru didactic;
·        urmaţi căile de evacuare marcate. Nu vă întoarceţi spre locurile în care se manifestă incendiul pentru a vă lua ghiozdanele sau alte obiecte de valoare! Viaţa este mai importantă!
·        când aţi ajuns în curte, îndreptaţi-vă spre locul de adunare marcat corespunzător. Aici, cadrele didactice vor face prezenţa.
·        aşteptaţi intervenția pompierilor.
 

            În cazul unui incendiu în locuință, copiii au fost sfătuiți să:
·        anunţe imediat părinţii sau pe cei din jur, să strige după ajutor sau sune la 112 dacă sunt singuri;
·        să își ajute frații sau prietenii de joacă mai mici pe timpul evacuării din clădire;
·        să nu se ascundă în diferite locuri (sub pat, în dulap etc.);
·        dacă este mult fum, să înainteze în genunchi, deoarece la nivelul podelei pot respira mai bine;
·        să nu se întoarcă în clădire, nici măcar pentru animalele sau jucăriile preferate.
La final au primit și materiale aferente campaniilor naţionale: “RISC – Renunţă! Improvizaţiile sunt catastrofale!”, „R.I.S.C. Siguranţa nu este un joc de noroc!”, „RISC. Mai bine previi decât să nu fii!”, “Ai grijă la cea mai mare grijă:siguranța copilului tău” şi „Nu tremur la cutremur”, cu următoarele cu reguli și măsuri specifice de prevenire a situațiilor de urgență.
Activitatea a fost organizată în baza protocolului de colaborare încheiat între ISU Botoșani și unitatea de învățământ.

Sursa: Realitatea de Botosani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.