Taxa de salubrizare pe 2019 votată în Adunarea Generală a Adi Ecoproces

0
43

Astăzi a avut loc Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecoproces. Iniţial, şedinţa a fost convocată pentru joi, însă nu a avut loc, din lipsă de cvorum. La şedinţa de joi trebuiau să participe două treimi din numărul total al primarilor, respectiv 54 de primari, însă mulţi edili nu au onorat invitaţia. În aceste condiţii, şedinţa a fost reprogramată pentru astăzi şi s-a ţinut cu cei 23 de primari care au răspuns invitaţiei.

„Îmi pare rău să vă văd așa puțini. Să vă spun şi de ce. Este o decizie destul de importantă. Discuţiile care vor avea loc după această întrunire nu-şi mai au rostul. Degeaba vorbim în afara ședinței, dacă nu au fost prezenți în sală cei care trebuiau să fie astăzi aici”, a declarat Dorin Birta, vicepreşedintele Consiliului Judeţean. Oficialul a adăugat că se aştepta ca toţi primarii să participe la şedinţă pentru a putea fi analizate problemele care apar în privinţa gestionării deşeurilor.

Într-un final, cei prezenţi au aprobat planul anual de creştere a tarifelor, actualizat la august 2018, cu indicele de inflaţie de 16%.

Ovidiu Aparaschivei, directorul ADI Ecoproces, a explicat că planul include taxa de salubrizare pe care o vor plăti botoşănenii în anul 2019. „Taxa va fi 10,1 lei de persoană pe lună în mediul urban şi 3,2 lei de persoană pe lună, în mediul rural. Planul tarifar nu cuprinde influenţe din legi, decât din master planul judeţean de deşeuri. La aceste taxe se va adăuga taxa cu economia circulară şi alte costuri, dacă există în cadrul serviciului respectiv”, a precizat Ovidiu Aparaschivei.

Directorul ADI Ecoproces a explicat că, din analizele făcute de ADI Ecoproces, taxa votată ieri va putea fi aplicată fără probleme în localităţile judeţului, cu excepţia municipiului Botoşani şi localităţile limitrofe acestuia. În municipiul Botoşani şi localităţile limitrofe indicele de generare a deşeurilor este mult mai mare decât în celelalte localităţi rurale ale judeţului. În mediul rural s-a luat în calcul 0,25 de kilograme pe locuitor pe zi, iar din analiza cantităţilor de pe zona Botoşani, s-a ajuns şi cu cantităţi de 0,6 kilogram de locuitor pe zi. Consiliul Local Botoşani şi consiliile localităţilor limitrofe urmează să stabilească dacă se impune o taxă mai mare decât cea stabilită astăzi. Ovidiu Aparaschivei a adăugat că se poate merge pe 10,1 lei de persoană pe lună, respectiv 3,2 lei de persoană pe lună, cu condiţia ca să se asigure finanţarea serviciului şi cu fonduri asigurate de la bugetul local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.