Stațiunea Popăuți a rămas fără personal: „În organigramă sunt 16 îngrijitori și eu am doar 4. Au plecat în străinătate”

0
16

Principala problemă a fermierilor și instituțiilor din agricultura județului Botoșani a devenit forța de muncă. Nu irigațiile, nu subvențiile, nu prețurile produselor. Nici măcar Stațiunea de Cercetare Popăuți nu mai are oameni iar șefii instituției se gândesc la reducerea efectului de animale.

Ionică Nechifor, directorul Stațiunii de Cercetare Popăuți, spune că mulți pleacă prin Italia sau Spania și lucrează ca sezonieri.

„Cea mai mare problemă la ora actuală în agricultură este lipsa personalului. Vorbesc de îngrijitori animale, mecanici agricoli, chiar și ingineri. Mâna de lucru de zi cu zi nu o găsim deloc. Asta se datorează în primul rând ajutoarelor sociale care s-au acordat până acum. Mare parte pleacă în străinătate ca sezonieri. Se întorc în țară și vor un loc de muncă doar pe perioada de iarnă. La Stațiunea Popăuți, cea mai mare problemă este lipsa mecanizatorilor”, a spus Ionică Nechifor.

Directorul Stațiunii Popăuți se gândește să reducă efectivul de animale deoarece nu poate face față cu personalul pe care îl are la dispoziție.

„Mi-am dorit foarte mult să măresc numărul de capete în ferma zootehnică dar îmi este imposibil din cauza personalului insuficient. Va trebui să trec la o reformă dură, mă voi concentra strict pe activitatea de cercetare. Avem suprafețele de teren disponibile pentru 3000-4000 de capete dar nu avem personal. În organigramă sunt 16 îngrijitori și eu am doar 4. Din 12 cât erau în ianuarie, 8 au plecat la muncă în străinătate. Sunt plătiți mult mai bine. Noi nu le putem da mai mult decât salariul minim pe economie pentru că așa e legislația. Nu mi se permite să plătesc orele suplimentare. La ora actuală, avem resurse să plătim orele suplimentare dar nu ni se permite. Unitatea stă foarte bine din punct de vedere financiar”, a mai precizat Ionică Nechifor.

În momentul de față, Stațiunea de Cercetare Popăuți are aproximativ 1800 de capete ovine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.