Măsuri pentru asigurarea condiţiilor de muncă pe timp de caniculă

0
30

Având în vedere că, în perioada iulie-septembrie 2018, pe teritoriul României, sunt prognozate de către Administraţia Naţională de Meteorologie temperaturi ridicate extreme, se vor intensifica controalele în care, suplimentar tematicii propuse, se va urmări modul de respectare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

În sensul O.U.G. nr. 99/2000, prin temperaturi extreme ridicate se înţelege temperaturi exterioare ale aerului, care depăşesc + 37° C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

Autoritatea Naţională de Meteorologie are obligaţia de a comunica  zonele în care temperatura, respectiv indicele temperatură – umiditate, atinge pragurile valorice menţionate, precum şi zonele pentru care se prognozează atingerea sau depăşirea  acestor praguri.

În conformitate cu prevederile ordonanţei sus-menţionate, angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:

reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;

asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

alternarea efortului dinamic cu cel static;

alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt necesare următoarele:

asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb;

asigurarea echipamentului individual de protecţie;

asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în O.U.G. nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc).

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:

asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute;

asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.