Majoritatea primăriilor din județul Botoșani au semnat în urmă cu un an sau doi contracte de finanțare prin programul PNDL dar lucrările nu au mai început. Din ce în ce mai puține firme se prezintă la licitațiile organizate de primării.
Viorel Iliuță, managerul unei companii din județul Botoșani, spune că firmele se confruntă cu o criză a forței de muncă. În plus, firmele nu se prezintă la licitații deoarece trebuie să efectueze lucrările cu bani împrumutați din bănci după care să aștepte decontarea sumelor.
„La nivelul administrațiilor publice locale se organizează tot felul de licitații pentru lucrări. Nu se mai prezintă nimeni. De ce? Firmele au pierdut o groază de angajați. Unii au plecat afară. Politica guvernului conduce la imposibilitatea firmelor de a-și păstra angajații. La doi-trei ani după ce trebuia să avem un exercițiu financiar al Uniunii Europene, noi încă nu am început Programul Operațional Infrastructură Mare. Programele PNDL2 și 3 nu sunt programe cu finanțare și avans. Firmele trebuie să aducă bani de acasă sau să împrumute bani de acasă. Este un aspect care conduce la imposibilitatea multor firme de a se prezenta la aceste licitații. O să constatăm că avem investiții dar nu o să mai aibă cine face aceste investiții. Este o problemă foarte serioasă”, a declarat Viorel Iliuță.
Primarii care au reușit să semneze contractele de finanțare au ajuns la disperare deoarece nu se prezintă nicio firmă la licitații și nu pot demara investițiile.
„Avem licitații la a patra repetare. Nu s-a prezentat niciun constructor. Este îngrijorător. Numărul firmelor din județul Botoșani se diminuează drastic. Nimic nu mai este transparent, măsurile se iau într-un birou din minister și sunt din ce în ce mai proaste. Toate măsurile fiscale se iau prin ordonanță de guvern iar toți agenții economici sunt într-o stare de haos continuu și nu știu care mai sunt legile după care funcționează”, a afirmat Cătălin Rotundu, primarul comunei Dângeni.