În An Centenar, comuna Vf. Câmpului s-a înfrățit cu Voloca din Ucraina FOTO

0
17

Comuna Vf. Câmpului s-a înfrățit cu localitatea Voloca, raionul Hliboca, Ucraina. Protocolul a fost semnat pe scenă, la zilele comunei Vf. Câmpului, în fața a sute de oameni veniți să asiste la spectacolul organizat de primărie.

În acest week-end, comuna Vf. Câmpului din județul Botoșani a fost în sărbătoare. Autoritățile locale au organizat zilele comunei, o comună care a împlinit 626 de ani de existență. În afara spectacolelor și a altor manifestări, organizatorii evenimentului și-au dorit și un moment despre care ei au spus că este unul istoric. Înfrățirea dintre comuna Vf. Câmpului și localitatea Voloca din Ucraina. Maria Huțu și Valentin Glopina, primarii celor două localități, au semnat protocolul de înfrățire pe scenă, în fața a sute de oameni.

„Ziua comunei Vf. Câmpului și Ziua Recoltei, 100 de ani de România și 626 de ani de Vf. Câmpului. Este o mare sărbătoare a noastră a vârvenilor și are o triplă însemnătate. În afara expoziției de animale, produse agricole, meșteșuguri, astăzi am semnat declarația de intenție de înfrățirea cu Voloca. Nu este o înfrățirea doar în sens declarativ. Vom concretiza prin diferite proiecte pe linie culturală, artistică”, ne-a spus Maria Huțu, primarul comunei Vf. Câmpului.

„Este un foarte mare pas în viitor”

Pentru românii din Ucraina, acest protocol reprezentă un mare pas spre viitor. Asta spune Valentin Glopina, primarul localității Voloca. El speră ca pe viitor, Vf. Câmpului și Voloca să realizeze proiecte cu finanțare europeană și să se dezvolte din punct de vedere economic și cultural.

„În primul rând sunt foarte mulțumit că am fost invitat de doamna primar. Suntem o comună de români care facem parte din regiunea Cernăuți. Pentru noi este un foarte mare pas în viitor. Dorim să promovăm limba, tradițiile, cultura. Cu această comună frumoasă avem posibilitatea. Poate vom participa la unele proiecte internaționale”, a precizat Valentin Glopina.

„Nu sunt presiuni. Avem două școli cu predare în limba română”

Primarul comunei Voloca susține că nu există niciun fel de presiuni din parte guvernului ucrainean și că limba română se predă în școlile din zona Cernăuți.

„Nu este greu de promovat limba română în Ucraina. Dacă vrei să o promovezi, ea va fi promovată. Depinde de noi, de urmașii românilor. Suntem o comună română, vorbim limba română. Avem în comună două școli cu predare în limba română, avem ziarul nostru, avem bustul lui Ștefan cel Mare. În momentul de față nu sunt presiuni. Dacă erau presiuni, nu aș fi fost astăzi prezent aici”, a mai spus Valentin Glopina, primarul din Voloca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.