2.597 de cărţi funciare, reprezentând o suprafaţă de 1.602,76 de hectare, au fost eliberate, gratuit pentru proprietarii de imobile din judeţul Botoşani, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF), în 2018. Lucrările de cadastru general au fost finanţate din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Botoşani, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Anul trecut, OCPI Botoşani a semnat contracte de finanţare cu 72 de unităţi administrativ teritoriale (UAT – comune şi oraşe), în baza cărora au fost încheiate 79 de contracte de prestări servicii de cadastru sistematic.

Potrivit comunicatului citat, în acest an urmează să fie scoase la licitaţie primele două UAT-uri din judeţ, Mihai Eminescu şi Vlădeni, care vor fi cadastrate integral din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (POR), program care prevede înregistrarea sistematică a imobilelor din 660 de comune din toate judeţele ţării.

În prezent, din cele 78 de UAT-uri din Botoşani, doar două sunt cadastrate în proporţie de 100%, iar în alte 70 se desfăşoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, la nivel de sectoare cadastrale.

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. PNCCF este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin POR, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanţare poate fi bugetul local.

La nivel naţional, ANCPI a înregistrat, în 2018, peste 500.000 de imobile, cu peste 31% mai multe faţă de 2017. Din totalul de 9,57 de milioane de hectare de teren agricol care beneficiază de subvenţii APIA, au fost înregistrate 3,72 de milioane de hectare (39%) şi sunt în curs de contractare lucrări de înregistrare sistematică pentru încă aproximativ 4,10 milioane de ha (43%), cu termen de finalizare sfârşitul anului 2019, ceea ce reprezintă aproximativ 82% din totalul suprafeţei subvenţionate de APIA.

Conform reglementărilor Uniunii Europene, începând cu 2020 se va trece la plata unică a subvenţiei pe fermă. Astfel, sectoarele cadastrale care includ terenuri agricole ce fac obiectul subvenţiilor au prioritate la înregistrare, deoarece fermierii nu mai pot încasa banii fără acte de cadastru din 2020.

Articolul precedentInspecție în școlile botoșănene
Articolul următorȘefii IȘJ și DSP au decis: Nu se închid școlile în județul Botoșani