Adaugi lapte în cafea? Iată cât de sănătos este acest obicei

0
49

Conform unui studiu se estimează că 62% dintre persoanele adulte beau cel puțin o ceașcă de cafea pe zi. Cum nu toată lumea este adepta unei cafele negre, se apelează la diferite forme de „îndulcire” a licorii pentru a-i reduce din aciditate, sau chiar la adăugarea de lapte.

Laptele în cafea, este deja un vechi subiect dezbătut de iubitorii de cafea, care a creat două tabere cu păreri pro și contra. Un dietetician are informații despre modul în care laptele de cafea îți poate afecta sănătatea, iar răspunsul te poate surprinde.

Cât de sănătos e laptele pentru cafea

Studiile ne spun că, cafeaua neagră are unele beneficii majore pentru sănătate. Printre ele se numără o concentrare sporită, mai multă energie pentru antrenamente și un risc scăzut de boli de inimă cu 5-12% pe ceașcă, în comparație cu persoanele care nu consumă această băutură populară de dimineață.

Deci, adăugarea de lapte la cafea anulează aceste efecte pozitive? Majoritatea capsulelor cu lapte de cafea convenționale sunt făcute cu o listă lungă de ingrediente. Conțin inclusiv apă, zahăr, ulei vegetal, stabilizatori și arome. Laptele sau smântâna sunt adesea adăugate în cantități mici, iar cea mai mare parte a cremosității provine din ulei.

„Multe capsule cu lapte pentru cafea au aproximativ patru grame de zahăr și un gram și jumătate de grăsimi saturate per porție”, spune Haley Bishoff, proprietarul Rūtsu Nutrition din Las Vegas.

Deși aceasta nu este o cantitate exagerată de zahăr sau grăsime, reține că o porție este doar o lingură. Dacă adaugi mai multe linguri de lapte pentru cafea la mai multe cești de cafea pe zi, cantitatea crește. Ghidurile dietetice pentru americani 2020-2025 recomandă tuturor persoanelor de peste 2 ani să limiteze zaharurile adăugate la mai puțin de 10% din caloriile totale.

Care sunt recomandările specialiștilor în nutriție

Pentru o dietă de 2.000 de calorii, ar trebui să țintești la mai puțin de 50 de grame de zahăr pe zi. Când vine vorba de grăsimi saturate, Asociația Americană a Inimii recomandă ca acestea să fie sub 13 grame pe zi.

„Laptele de cafea poate fi o alternativă bună la multe băuturi care pot conține mai mult de o lingură de zahăr și grăsimi saturate”, spune Sarah Anzlovar, dietetician pentru mame la Sarah Gold Nutrition.

Dacă îți faci cafeaua acasă în majoritatea zilelor, un strop de lapte pentru cafea nu va face sau nu va întrerupe o dietă sănătoasă. Și dacă adăugarea laptelui pentru cafea la ceașca zilnică îți aduce confort și fericire, atunci nu există niciun motiv să îl elimini cu totul.

„Plăcerea este o parte importantă a alimentației. Consumul unor alimente și băuturi în dieta ta poate sprijini o relație sănătoasă cu alimentele”, adaugă Anzlovar.

În plus, ar putea exista de fapt un beneficiu semnificativ în adăugarea de lapte în cafea.

„Laptele de cafea care conține grăsimi sănătoase poate ajuta la încetinirea absorbției cofeinei. Acest lucru ușurează munca suprarenalelor. Are ca rezultat o energie mai echilibrată”, explică Anya Rosen, practician de medicină funcțională și fondator al Clinicii Birchwell.

Alege un lapte de cafea cu ingrediente de înaltă calitate. Cumpără-l pe cel cu lactate organice sau lapte și creme pe bază de plante. Specialiștii sugerează chiar să amesteci laptele tău preferat cu condimente suplimentare precum scorțișoara pentru o textură mai cremoasă și aromă. Cu siguranță are mai puține grăsimi și o cantitate mai mică de zahăr adăugat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.