Șeful ANAF recunoaște că încă se mai ia șpagă: 6 – 7 inspectori au fost prinși în flagrant luând șpagă, anul acesta

0
14

Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a precizat că, numai anul acesta, şase sau şapte inspectori au fost prinși în flagrant luând șpagă, anul acesta, și că au fost arestați.

Heiuş a subliniat că acesta nu este, totuşi, un fenomen de masă şi că majoritatea angajaţilor ANAF sunt oameni cinstiţi.

În acest context, el a menționat rolul digitalizării, astfel încât contribuabilul să nu mai aibă contact direct cu inspectorii.

„Din păcate da. Anul asta am avut în jur de 6, 7 inspectori care au fost prinși în flagrant luând mită și au fost arestați direct”, a răspuns acesta, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Întrebat cum pot fi evitate astfel de situații, el a răspuns că nu mai trebuie să meargă nimeni în control fără ca în spate să existe o analiză de risc din care să rezulte clar că sunt întrunite elemente, care să justifice controlul. 

Acesta mai spune că există o Direcție de integritate în care sunt implementate anumite proceduri. Acestea sunt cu scopul de a identifica persoanele predispuse spre asemenea fapte.

Heiuș a adăugat că poți reduce tentația reducând la maximum contactul dintre inspectori și agenții economici.

Cu cât reușim sa digitalizăm mai repede, să avem acces direct din biroul inspectorului la contabilitatea firmei cu atât vom reduce mai mult contactul direct dintre inspectori si contribuabili. Nu e un fenomen de masă. O mână de oameni aruncă o anatemă asupra întregului ANAF, unde majoritatea sunt oameni cinstiți, dedicați profesiei. Din păcate mai există și asemenea oameni.

Exista o Direcție de integritate în care implementăm anumite proceduri, scopul e să identificăm persoanele predispuse spre asemenea fapte, să creăm proceduri ca să evităm ca o persoană să fie tentată. De exemplu, o echipă de control, formată din două persoane, ar trebui ca la șase luni să se schimbe, să nu existe o relație prea apropiată, de prietenie, în acest sens. Mi-aș dori ca pentru obținerea unei eșalonări la plată, de exemplu, să nu mai fie nevoie ca contabilul, cetățeanul, să ajungă în contact cu Fiscul, să pui datele în program electronic și să se transmită datele ca să se aprobe, iar calculul să îl facă computerul, nu omul”, a explicat președintele ANAF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.