La o săptămână de la decesul primarului comunei Vorniceni în unitatea medicală de la Săveni, reprezentanții Spitalului Județean au în sfârșit o reacție.

Medicul Bogdan Alexandroaie, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Botoșani, a precizat că potrivit legislației, secția exterioară Săveni ar fi trebuit închisă în momentul în care a rămas fără niciun medic. La Săveni erau doi medici dar unul era în concediu medical deoarece avea piciorul rupt iar celălalt a plecat în concediu de odihnă.

Bogdan Alexandroaie a precizat că managerul Spitalului Județean Botoșani are susținerea personalului din spital și că din acest motiv medicii au acceptat să meargă la Săveni pentru a se asigura linia de gardă.

„Activitatea în Săveni s-a redeschis și medicii Spitalului Județean și-au dat mâna pentru a putea asigura activitatea la Săveni. Toți medicii din spital au decis să vină în ajutor, nu doar a oamenilor de acolo, în primul rând ca apreciere a activității managerului. Toată lumea o susține pe doamna manager. Eu constat că toată povestea asta tinde să se politizeze. E un eveniment nefericit, există niște anchete în desfășurare și cel mai corect este să așteptăm concluziile anchetelor. Situația la Săveni este de mai multă vreme. S-au făcut eforturi pentru a asigura activitatea chiar dacă mare parte din activitate a fost asigurată de medicii pensionari”, a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.

În plus, el a precizat că pentru a exista medici la Săveni, trebuie o implicare a autorităților locale.

„E foarte ușor să arătăm cu degetul. Nu cred că e corect să aruncăm vina doar pe unul. Spitalul Județean este responsabil de secția exterioară de la Săveni dar în același timp trebuie asigurate condiții ca medicii să vină acolo. Au mai fost scoase posturi pentru Săveni, nu s-a prezentat nimeni. Trebuie să existe și niște condiții, să aibă un loc unde să poată sta medicul respectiv. Să dea primăria locuințe, în alte părți se poate. Dacă cineva merge din Botoșani, trebuie asigurat transportul pentru medicul respectiv. Îmi pun o întrebare retorică: dacă era altcineva, tot așa tam-tam ieșea

Nimeni nu poate să oblige pe nimeni să meargă la Săveni. Fiecare dintre noi avem o încadrare, printr-un examen dat pe o anumită secție. Săveni este secție exterioară. Nu există medic angajat strict la Săveni”, a mai spus medicul Bogdan Alexandroaie.

Medicul botoșănean spune că o astfel de situație se poate întâmpla în orice spital din România care nu are secție de cardiologie. În astfel de situații se solicită o ambulanță.