Porcii mistreți fac ravagii în județ și răspândesc pesta: „Ei spun că sunt 69 de porci. Sunt cel puțin 300”

0
38

Porcii mistreți sunt principalul factor de extindere a peste porcine africane dar autoritățile județene se tem să recurgă la măsuri dure. Primarii spun că sunt mult mai mulți porci decât anunță autoritățile județene.

O evidență a porcilor mistreți este greu de ținut deoarece aceștia migrează dintr-o zonă în alta, de pe teritoriul Ucrainei și Republicii Moldova, pe teritoriul României. Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniș, spune că în nordul județului Botoșani sunt peste 300 de mistreți.

„Riscul este datorită celor care nu și-au făcut treaba. În special Direcția Silvică Botoșani. Pot să se supere pe mine. Ei trebuiau să sacrifice porcii mistreți. La câteva zile tot găsim cadavre de porci mistreți în zona Prutului. În ședința de la Prefectură, reprezentantul fondului de vânătoare spunea că are în jur de 69 de porci pe acest fond de vânătoare care vine de la Hudești și ajunge până la Rădăuți Prut. Eu le-am spus că într-o zi am văzut 69 de porci, în zona mea. Eu cred că sunt cel puțin 300 de mistreți pe fondul ăsta și care răspândesc virusul”, a declarat Costel Romanescu.

În plus, primarul comunei Păltiniș susține că problema nu se va rezolva până când nu va exista o colaborare între autoritățile din România și cele din Ucraina și Republica Moldova.

„Pestă este și pe celălalt mal al Prutului. S-au găsit și acolo porci mistreți morți. Trebuie o colaborare între autoritățile din România și cele din Ucraina și Moldova. Dacă în aceeași zi se declanșează o vânătoare pe ambele maluri ale Prutului, se rezolvă problema. Dacă vor face pe rând, mistreții vor migra dintr-o parte în alta și vor răspândi virusul”, a mai spus primarul comunei Păltiniș.

Oamenii care au terenuri în zona Prutului sunt disperați deoarece mistreții le distrug toate culturile. Într-o singură zonă au fost văzuți peste 30 de porci.

„Ajung până în sat. Săptămâna trecută, un cetățean ne-a anunțat că în grădină la el era un mistreț. Distrug culturile, prăpăd fac la porumb. Acum sunt la cultura de sfeclă de zahăr, o scot din pământ. Mi-au spus băieții că au văzut peste 30 de mistreți în zona unde sunt culturi de sfeclă de zahăr”, ne-a mai spus Costel Romanescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.