Miron Mitrea analizează primele probleme apărute în PNRR: „Marcel Ciolacu cred că ar trebui să aibă mai mult curaj”

0
65

Miron Mitrea a comentat la Realitatea PLUS în cadrul emisiunii Culisele Puterii situația PNRR-ului în acest moment și primele fisuri care au apărut.

Miron Mitrea e de părere că situația bugetului în acest moment, dar și pentru următorii ani, este dificilă, iar primele probleme apărute în PNRR au soluții, însă pentru rezolvarea lor este nevoie ca politicienii să se manifeste cu mai multă hotărâre:

„Bugetele statelor pot fi văzute de cei care vor să le vădă, politicieni, înainte. Profesioniștii și cei cu experiență știu când fac un buget care va fi efectul pe termen lung.

România are câteva zone în care a fost condusă prost, mai ales în formarea PNRR-ului. PNRR-ul s-a făcut între 3-4 oameni, de fapt între Ghinea și Cîțu. S-au introdus pe datorie, pe împrumuturile de la PNRR proiecte importante. 

Cotele de co-finanțare cresc, în timp. Dacă pui prost proiectele, așa cum au fost puse, ajungi în situația în care în 2024 să strângi tare să stai într-un deficit de 5-6% și în 2026 să vezi că ți-a sărit țară în aer. Nu trebuie să ajungem acolo.

Oamenii ăștia care conduc țară și care văd că acum înțeleg greșelile făcute, să le corecteze.

Avem nevoie să luăm niște măsuri în așa fel în 2024 ne vom descurcă, în 2025 foarte complicat, în 2026 dacă nu luăm măsuri, sare bugetul în aer.

Nu vreau să supăr pe nimeni, dar nu e că un buget la o firma sau familial. Am fost în guvern 4 ani, nu toți colegii mei înțelegeau cum se construiește bugetul și mai aveau întrebări. Construcția bugetară e diferită de firme sau de familii. Mulți n-au înțeles și suntem într-o situație delicată.

Situația va fi rezolvată prin negocierile cu Uniunea Europeană, cum era firesc. Se va negocia acum un calup, la toamna mai negociem, toate țările fac treaba asta. Asta e o parte din soluție. Cea mai importantă parte din soluție e la noi: cum faci că anumite cheltuieli care sunt excedentare să le diminuezi.

Este un aparat greoi, nu e vorba de salarii, orice cetățean care lucrează la stat are un scaun, un birou, lumina, căldură, costurile sunt uriașe, câte primarii avem, câte consilii județene.

Marcel Ciolacu cred că ar trebui să aibă mai mult curaj. Guvernul trebuie să aibă puterea să stabiliească, rapid. Marcel de azi într-o luna se va vota în parlament numirea lui că prim ministru. PNL-ul e mai puțin ars de problema asta. El e cel care se va arde dacă nu rezolva această problemă”, spune Mitrea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.