Marcel Boloș, avertisment primit de la Bruxelles: România pierde peste 4 miliarde de euro dacă nu rezolvă pensiile speciale și spitalele

0
34

Avertisment foarte grav din partea Bruxelles în legătură cu lipsa reformelor privind pensiile speciale și fiscal-bugetare. Acesta este mesajul transmis de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș în legătură cu măsurile drastice pe care trebuie să le ia guvernul în următoarea perioadă. Nu vor fi singurii bani pierduți, a mai atenționat ministrul, referindu-se la sumele prevăzute pentru implementarea celor 26 de spitale.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a avertizat că, dacă reforma pensiilor, inclusiv a pensiilor speciale, nu va fi făcută, România va pierde 1,4 miliarde de euro, sumă ce poate fi tăiată de Comisia Europeană. Pe lângă reforma pensiilor, România va mai pierde și alți bani europeni prevăzuți în PNRR, miliarde de euro, dacă nu ia și măsurile privind evaziunea fiscală și reformele fiscal-bugetare.

„Acolo nu se discută povești, când negociem cu Comisia Europeană, ci se discută raportat la angajamentul asumat, până la nivel de virgulă. De aceea, noi trebuie să ne respectăm aceste angajamente, iar pe fiscalitate ne-am luat niște angajamente destul de serioase”, a anunțat Marcel Boloș, într-un interviu la o televiziune de știri, potrivit HotNews.ro.

„Subiectul actual și de neîntârziat îl reprezintă „reforma pensiilor speciale, de care este condiționată o sumă de 1,4 miliarde de euro.

Stagiul de cotizare este o nucă tare în discuția cu Comisia Europeană, pentru că este nefiresc să ai ultima lună de salariu în calcul pentru stabilirea viitoarei pensii. Baza de calcul trebuie mult extinsă pe o perioadă. Solicitarea Comisiei a fost de 10 ani. Adică un stagiu de cotizare mai consistent, care să genereze o pensie și un drept la pensie pe care îl au beneficiarii din sistemul public de pensii. Și vârsta de pensionare este un subiect de discuție”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

România poate pierde bani europeni și în 2026, pentru că nu va implementa cele 26 de spitale prevăzute în PNRR

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a avertizat și în legătură cu pierderea banilor pentru implementarea celor 26 de spitale, prevăzute în PNRR.

„Dacă ne referim la termenul efectiv de implementare a acestor proiecte, adică putem realiza cele 26 de spitale până în 31 august 2026? Suntem totuşi în 2023. În perioada care urmează e greu de crezut că toate cele 26 de spitale se vor implementa. A cui este greşeala acum este deja alt subiect. Aici trebuie să fim foarte pragmatici, dacă discutăm de PNRR. Putem să pierdem banii pentru neimplementare şi a doua sancţiune este că neîndeplinind jalonul mai ai o sancţiune în plus”, a mai declarat Marcel Boloș, potrivit News.ro.

Ministrul Finanţelor a precizat că sunt două programe pentru spitale, unul din PNRR, cu terrmen 31 august 2026 şi Programul Operational de Sănătate unde sunt 3 miliarde de euro, care înseamnă,tot, 26 de spitale şi care urmează să fie implementate până în decembrie 2029. 

„Cel mai corect pentru România este ca astfel de situaţii să le analizăm cu pragmatism, pentru a nu pierde bani din neimplementare. (…)

Va depinde foarte mult de coordonatorii de reformă. Acum e o perioadă în care nu dăm socoteală pentru faptul că nu am implementat aceste proiecte dar vine termenul mare. (..) Dacă la acea scandenţă nu sunt îndeplinite, nu va fi bine pentru acei coordonatori de reformă. (…)

La momentul anului 2026, cel care va fi ministru va trebui să dea socoteală de ce nu a implementat proiectele şi pierdem banii. Nu îi va fi uşor să explice şi să dea vina pe birocraţie sau că beneficiarii nu au implementat contractele de finanţare. Cu siguranţă le va fi foarte greu să explice de ce România a pierdut bani, de ce România nu implemetează proiecte de autostrăzi sau de pe educaţie sau alte domenii prioritare pentru ţară”, a mai spus Marcel Boloș, potrivit News.ro.

Sursa: Realitatea Din PNL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.