Au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului poliţiei de frontieră cu ocazia apropierii sărbătorilor Pascale

0
39

Având în vedere că ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi au fost dispuse măsuri pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la frontiera de stat, iar polițiștii de frontieră acționează alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţa publică în zona de competenţă.
Pentru evitarea aglomerărilor, au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului poliţiei de frontieră până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în limita configuraţiei acestora, se vor crea fluxuri suplimentare de control, în funcție de valorile de trafic. 
În prezent, prin punctele de frontieră se înregistrează valori de trafic normale pentru această perioadă, fără a se înregistra blocaje sau timpi mari de aşteptare. În vederea fluidizării traficului la granița de est, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din Republica Moldova, în vederea dispunerii unor măsuri comune.

Totodată, reamintim că frontiera cu R. Moldova este graniţă externa a Uniunii Europene, la timpul necesar pentru efectuarea controlului de către polițiștii de frontieră asupra  camioanelor, se mai adaugă și cel necesar efectuării controlului celorlalte autorități:
    Direcția Generală a Vămilor – controlul mărfurilor și bunurilor, controlul mărfurilor comunitare;
    Autoritatea Sanitar Veterinară – controlul produselor de origine animală, perisabile;
    Ministerul Transporturilor, prin C.N.A.I.R. – cântărire, vignetă;
    Autoritatea Naţională Fitosanitară – controlul produselor vegetale.
Astfel, în cazul mijloacelor de transport marfă, se efectuează şi operaţiuni vamale, care includ printre altele şi controlul fizic sau verificarea aplicării sigiliului vamal etc. 

Un alt aspect de interes pentru acest sfârșit de săptămână, când se sărbătoreşte Paștele Catolic, este reprezentat de faptul că pe teritoriul Ungariei, circulaţia autovehiculelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone este oprită. Astfel, autorităţile de frontieră din Ungaria au comunicat că circulaţia acestui tip de vehicule este restricţionată, după următorul program:

Intervalul orar (ora României)    Trafic autovehicule cu o capacitate mai mare de 7,5 tone
07.04.2023, intervalul orar 07.00 – ora 23.00    Restricţionat
07.04.2023, ora 23.00- 09.04.2023, ora 07.00    Se circulă
09.04.2023, intervalul orar 07.00 – ora 23.00    Restricţionat
09.04.2023, ora 23.00- 10.04.2023, ora 07.00    Se circulă
10.04.2023, intervalul orar 07.00 – ora 23.00    Restricţionat
10.04.2023, începând cu ora 23.00    Se circulă

În intervalele vizate de restricţii şoferii automarfarelor au obligaţia să staţioneze în parcările special amenajate, până la reluarea circulației pe drumurile publice din ţara vecină.
În perioada respectivă, traficul de călători şi autoturisme prin punctele de trecere a frontierei se va desfăşura în condiţii normale.Recomandări
În condiţiile în care, conform estimărilor, cel mai tranzitat punct de trecere va fi Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, revenim cu precizarea de a fi tranzitate toate punctele de frontieră deschise traficului internațional, existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.
Menționăm că, la frontiera româno-moldoveană sunt şase puncte de trecere a frontierei cu specific rutier :

•    pe raza jud. Galaţi:      P.T.F. Oancea – Cahul
                                          P.T.F. Galaţi – Giurgiuleşti
•    pe raza jud. Vaslui:      P.T.F. Albiţa – Leuşeni
•    pe raza jud. Iaşi:           P.T.F. Sculeni – Sculeni
•    pe raza jud. Botoşani:  P.T.F. Rădăuţi – Prut-Lipcani
                                          P.T.F. Stânca – Costeşti
                                          PTF Racovăţ – Diakivtsi

De asemenea, reamintim că participanții la traficul transfrontalier au la dispoziție aplicaţia Trafic On-line, dezvoltată de Poliţia de Frontieră Română, ce poate fi accesată pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro, care prezintă informații despre toate punctele de frontieră. Mai mult, această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.
Totodată, pentru informații privind punctele de trecere a frontierei, despre călătoria în străinătate sau pentru sesizări privind diferite aspecte din sfera de competență a Poliției de Frontieră cetățenii pot suna la numărul de telefon 021.9590, care funcționează în regim permanent. 
În continuare, recomandăm cetăţenilor români şi străini care trebuie să tranziteze frontiera națională în această perioadă să folosească toate punctele de frontieră deschise în regim internaţional și să consulte aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a Poliției de Frontieră – www.politiadefrontiera.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.