300 de concurenți din România și Italia s-au întrecut la Maratonul Nordului de la Pomârla FOTO

0
44

Turul Ciclist al României nu a mai ajuns de câțiva ani în Botoșani dar un grup de tineri, ajutați de un primar și o armată de voluntari au reușit să organizeze o competiție care are mare succes și care promovează județul.

Comuna Pomârla a fost pentru o zi capitala ciclismului românesc. Aproximativ 300 de concurenți au venit sâmbătă la Pomârla pentru a lua startul la Maratonul Nordului, o competiție care a devenit cunoscută pe plan național și chiar internațional. Au venit concurenți din toate regiunile istorice ale României iar în An Centenar s-a făcut o mică unire această comună din județul Botoșani. Unii au venit cu două zile înainte, și-au amplasat corturile și s-au antrenat pentru maratonul pe două roți. În această dimineață, centrul comunei Pomârla s-a umplut cu mașini, cicliști și spectatori. Aproximativ 300 de concurenți au fost la start dar organizatorii estimează că au venit vreo 700 de persoane astăzi în comuna Pomârla.

Fiind An Centenar, înainte de startul cursei, s-a cântat imnul național al României. Primii au plecat în cursă profesioniștii. Printre ei și o echipă din Italia. Apoi, au plecat concurenții de la traseul lung, cel de 50 de kilometri. Ultimii au luat startul amatorii care s-au înscris pentru cursa de 30 de kilometri. Printre ei și mulți copii de 14-15.

Traseul a fost unul spectaculos dar în același timp și foarte dificil. Concurenții au avut de străbătut drumurile forestier și potecile înguste, au urcat dealurile din comunele Pomârla, Hilișeu Horia și Ibănești și au avut coborâri periculoase pe niște drumuri acoperite cu piatră.

„Traseul este extraordinar. E greu dar e foarte frumos. Cu siguranță o să revin și în anii următori dacă se mai organizează”, ne-a spus unul dintre concurenți.

Traseul dificil le-a creat probleme concurenților, mulți dintre ei abandonând. Unii au cedat fizic, alții au abandonat deoarece bicicletele s-au defectat.

„Din păcate a trebuit să abandonez. Am avut o problemă cu bicicleta, am reușit să o fac dar am mai mers câțiva kilometri și a cedat iar. Am avut ghinion de data asta. Traseul este foarte frumos și îmi pare rău că nu am reușit să termin”, ne-a spus un concurent care a abandonat.

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla, deja se gândește la ediția de anul viitor când speră să fie peste 500 de concurenți. Mai mult, el intenționează să organizeze și o competiție pentru copii.

„Am mulțumirea sufletească că dăm viață și anul acesta unui eveniment sportiv deosebit. Un eveniment care aduce participanți din toată țara și din Uniunea Europeană. Nu se putea sărbători frumos Centenarul. Au veni concurenți din toate regiunile istorice ale României. A face acest sport înseamnă multă determinare, eforturi, deplasări. Chiar dacă sunt amatori, eu îi consider pe toți o elită a societății noastre. Prezența este pe măsura așteptărilor. Cei din județele îndepărtate au venit în urmă cu două zile. Ne bucură aprecierea cunoscătorilor, spun ei că traseul este superb, cu o dificultate medie, cu o tehnicitate aparte. Avem o suprafață de șapte hectare unde au campat, au venit cu familiile, cu prietenii, s-au simțit bine, au socializat. Cred sunt vreo 700 de oameni care au venit în Pomârla pentru acest eveniment. Săptămâna trecută am avut vreo 70 de persoane la recunoașterea traseului. Ne bucură și ajutorul din străinătate, se vede amprenta italiană. Mă bucur că au venit atât de mulți oameni în județul Botoșani. Unii sunt pentru prima dată. O spună încă de acum, la ediția din 2019 vom avea un circuit pentru copii, pe aproximativ șapte hectare. În timpul maratonului, copiii se vor întrece în centrul comunei”, ne-a spus Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.