Război Ucraina. Primele două planuri militare, EȘEC TOTAL

0
58

După ce planurile A şi B ale invaziei ruse în Ucraina au eşuat, Rusia este nevoită să-şi modifice planul C din cauza înfrângerilor militare. General austriac în rezervă Mick Ryan prezice că războiul se va dezvolta într-o „campanie pe termen lung”. Dar ce vor însemna cu adevărat toate aceste schimbări tactice ruseşti?

Potrivit revistei Focus, după prima lună de război pe teritoriul ucrainean, comandamentul rus a anunţat rezultate pozitive, în ciuda tuturor rapoartelor de pierderi grele în rândul armatei ruse. 

„În general, principalele sarcini ale primei etape a operaţiunii au fost îndeplinite”, a declarat Serghei Rudskoi, prim-adjunct al şefului Statului Major General al Forţelor Armate Ruse. El a adăugat că, după „încheierea ofensivei principale”, eforturile se vor concentra acum pe principalul obiectiv al agresiunii ruse, şi anume „eliberarea” Donbass-ului. 

Dar, potrivit generalui de armată austriac Mick Ryan, aceste schimbări tactice sunt doar un plan B extins. 

Planul A a eşuat după 48 de ore Planul A a eşuat în primele 48 de ore după începerea unui război la scară largă împotriva Ucrainei. De fapt, Rusia dorea să-şi folosească forţele terestre şi aeriene de putere ma mică, sperând să captureze Kievul şi alte puncte importante, precum şi să-l aresteze pe preşedintele Volodimir Zelenski, pe premierul Denis Şimigal şi pe alţi membri ai guvernului. Rusia a sperat că acest lucru va forţa Ucraina să se predea şi să caute o soluţie politică. Dar planul „A” a eşuat din cauza rezistenţei puternice a Forţelor Armate ale Ucrainei şi a slăbiciunii armatei ruse, Rusia fiind nevoită să schimbe tactica foarte repede.

Aşa s-a născut Planul B. Acesta prevedea atacuri aeriene sporite, distrugerea oraşelor mici şi bombardarea mai intensă a infrastructurii civile, scrie adevarul.ro. „Planul B” presupunea că Forţele Aerospaţiale Ruse îşi vor arăta în sfârşit forţa”, a spus Ryan. Dar, de fapt, Moscova avea la dispoziţie doar forţe terestre, aduse până la graniţele Ucrainei înainte de invazie. Aceste trupe au fost aruncate în luptă „fără nicio coordonare generală”. Au început să avanseze dinspre nord, est şi sud, la întâmplare. Şi comandamentul rus spera că aceast plan va aduce cumva „victoria”. Evident, nu a existat un singur centru de comandă care să conducă întreaga operaţiune. Aşa că Moscova a trebuit să se coordoneze cu mai mulţi generali din pe teren. 

Aşa că şi Planul B a eşuat de îndată ce o armată atât de mare a rămas fără combustibil, muniţie şi alimente, şi-a pierdut imediat avantajul militar. Rusia a suferit pierderi grele. Vineri, Moscova a anunţat că 1351 de soldaţi au murit pe câmpul de luptă şi alţi 3.825 au fost răniţi. Ucraina, pe de altă parte, vorbeşte despre 16.000 de soldaţi ruşi morţi. Şi aceasta este o cifră mult mai mare decât cea pe anunţată de Rusia. Serviciile de informaţii americane au numărat aproximativ 7 mii de morţi în rândul armatei ruse. NATO mai spune că armata rusă a pierdut 40 de mii de soldaţi, ţinând cont de morţi, răniţi sau dispăruţi. „Rusia a sacrificat atât de multe vieţi pentru câştiguri teritoriale mărunte”, spune Ryan.

Aşa că Moscova a trecut la Planul B în urmă cu aproximativ o săptămână, ceea ce a făcut războiul şi mai brutal. Oraşe precum Harkov, Mariupol şi Cernihiv sunt bombardate de la distanţă, distrugând complet infrastructura. Dar şi planul iniţial „B” a eşuat. Armata ucraineană nu a cedat. Ea a continuat să ţină în ambuscade convoaiele logistice, ceea ce a dus la o lipsă de soldaţi şi la pierderea raţiilor necesare. 

Armata rusă este prea lentă, epuizată şi cu moralul la pământ în urma eşecurilor pe câmpul de luptă. Nu şi-a atins obiectivele. Rusia încearcă cu disperare „să pună mâna pe Mariupol pentru a-l prezenta drept o „victorie”. Bătălia pentru oraş continuă. „Evident, şi-au supraestimat capacitatea de a lua Kievul. Şi-au supraestimat capacitatea de a ocupa orice centru dens populat. Nimeni nu era pregătit pentru rezistenţa ucraineană”, spune analiza Pentagonului. Acum Putin are nevoie de un plan „B” „modificat”. 

Experţii militari occidentali spun că armata rusă reacţionează la eşecul ofensivei împotriva Kievului, Harkovului şi Nikolaev. Potrivit lui Ryan, Rusia s-a resemnat deja cu faptul că războiul nu va fi scurt. Rudskoy a spus că „prima etapă este finalizată”. 

Nu a precizat însă câte astfel de etape vor fi. 

Planul C Ce s-ar putea întâmpla în continuare? 

Ryan explică că Rusia va trebui să-şi mobilizeze personalul şi industria militară pentru a compensa pierderea de arme, muniţii şi echipamente. În plus, ea se poate concentra pe un singur front, redirecţionând unităţile pregătite pentru luptă şi artileria pentru a obţine un succes tactic mai mare. Având în vedere grevele din oraşul Dnipro, precum şi unele succese în apropiere de Lugansk şi Doneţk, acest front este probabil să fie la est. Au existat, de asemenea, indicii că Forţele Aerospaţiale Ruse au crescut numărul de ieşiri zilnice săptămâna trecută. Putin poate înlătura comanda militară de cel mai înalt nivel în disperare să spună în spinarea cuiva eşecul. În acelaşi timp, va avea nevoie de un comandant şef al operaţiunilor în Ucraina. Potrivit lui Ryan, Rusia se adaptează cu preţul unor mari greşeli militare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.