Persoanele care circulă cu bicicleta sau trotineta vor putea fi testate pentru consum de alcool și substanțe psihoactive

0
44

Persoanele care circulă cu bicicleta sau trotineta electrică vor fi supuse testării pentru consum de alcool și substanțe psihoactive, conform unei Ordonanțe de urgență adoptate de guvern pentru modificarea Codului Rutier. Refuzul testării este considerat o contravenție și va fi sancționat conform legii.

De asemenea, au fost introduse noi reglementări pentru testarea șoferilor, inclusiv posibilitatea de a solicita un al doilea test în anumite condiții.

„Se impune introducerea posibilității persoanei care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de a solicita o a doua testare, în cazul în care rezultatul testării este de până la 0,10 Mg/l alcool pur în aerul expirat, dat fiind faptul că unele alimente consumate recent pot distorsiona măsurătoarea”, prevede actul normativ.

A doua testare se va face la 15-20 de minute după prima, iar dacă rezultatul celei de-a doua testări este negativ, șoferul nu va fi sancționat.

Ordonanța prevede și instalarea camerelor video pentru monitorizarea traficului, iar imaginile înregistrate vor servi drept probă pentru aplicarea amenzilor de circulație, care vor fi expediate la adresa șoferului.

Poliția Română va putea folosi camerele video amplasate de către administratorii drumurilor pentru a constata o serie întreagă de contravenții la legislația rutieră legate de:

– limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;
– interdicția sau restricția de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;
– semnificația culorii roșii a semaforului;
– trecerea la nivel cu calea ferată;
– interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice
– depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel la calea ferată.

Mai mult, se creează baza legală pentru folosirea imaginilor de pe camerele video instalate pe bordul mașinilor șoferilor pentru constatarea comportamentului agresiv în trafic. Însă este elaborat totodată și un mecanism strict de utilizare a acestor imagini. Astfel, sesizarea depusă la poliție trebuie să cuprindă următoarele elemente:

a) extrasul cadrului din filmarea audio-video sau video care surprinde manevrele agresive percepute de participantul la trafic;
b) data și ora când au fost surprinse manevrele agresive;
c) locul ori elemente de natura să conducă la identificarea locului unde au fost surprinse manevrele agresive;
d) vehiculul implicat și numărul de înmatriculare ori înregistrare al acestuia, după caz;
e) semnalizarea rutieră a sectorului de drum public pe care au fost surprinse manevrele agresive, relevantă pentru constatarea contravenției.

Sursa: Newsinn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.