MINISTERUL SĂNĂTĂȚII, RECOMANDĂRI PENTRU POPULAȚIA DIN ZONELE AFECTATE DE INUNDAȚII

0
66

Dezastrul produs de ciclonul Boris, care a provocat inundații istorice în Galați și Vaslui, ar putea declanșa în zonă epidemii de boli preponderent cu transmitere digestiv-hidrică, așa cum sunt, de exemplu, dizenteria și hepatita A, atrag atenția specialiștii. Acest risc a fost semnalat și de autorități. Ministerul Sănătății recomandă populației din zonele calamitate să fiarbă, înainte de consum, apa din rețea. 

Medicul epidemiolog Emilian Popovici a explicat că, pe lângă bolile digestive, populația s-ar putea confrunta și cu un alt pericol, la care acum nu se gândește nimeni. 

BILANȚ sumbru: 6 persoane au MURIT în urma inundațiilor devastatoare! Sute de bătrâni rămași fără case! Comunități distruse

„În momentul în care ne confruntăm cu inundații masive, este absolut normal ca autoritățile să vină în sprijinul populației cu un set de măsuri de prevenție a eventualelor boli ce pot apărea. Dacă există riscul sau suspiciunea că apa ar putea să fie contaminată, atunci, sigur, te gândești că încărcătura microbiană poate să fie mai mare decât cea admisă și recomanzi fierberea apei. Până când lucrurile se liniștesc, ploile se opresc și poți face noi verificările ale calității apei”, a declarat, pentru adevarul.ro, prof. dr. Emilian Popovici, vicepreședintelele Societății Naționale de Epidemiologie.

Ministerul Sănătății: „Fierbeți apa înainte de consum”

 
 

În contextul inundațiilor care au lovit județele Galați și Vaslui, Ministerul Sănătăţii a transmis mai multe recomandări populaţiei din zonele afectate. Oficialii iau în considerare riscul ca apa din rețeaua publică să fie contaminată, motiv pentru care recomandă fierberea, în prealabil, a acesteia. 

„Pentru mai multă siguranță, apa din rețea se poate consuma fiartă și răcită – apa trebuie lăsată să se răcească singură, fără adăugarea de gheaţă. În cazul în care nu este posibilă fierberea apei, dezinfecția chimică a apei contaminate este eficientă pentru eliminarea bacteriilor și a majorității virușilor. Pentru dezinfecția chimică se folosesc preparate cu clor. 

 
 

În zonele rurale, unde apa se consideră nepotabilă, consumați numai apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanții autorităţilor publice. 

Preveniţi contaminarea apei în timpul depozitării acesteia. Folosiți apa care este sub calitatea apei potabile numai pentru curățenie, spălarea lenjeriei și salubritate. În acest sens, se utilizează numai în combinație cu detergenți”, se arată într-un comunicat.

Totodată, pentru a evita îmbolnăvirea, Ministerul Sănătății recomandă spălarea în permanenţă a mâinilor şi a ustensilelor de bucătărie, folosirea apei clorinate pentru prepararea alimentelor şi pentru spălarea ustensilelor, prepararea laptelui şi hranei bebeluşului numai cu apă sigură din punct de vedere microbiologic şi separarea alimentelor neprocesate de cele gătite. Este recomandat, de asemenea, să fie preparate alimentele corespunzător din punct de vedere termic, ele să fie păstrate la o temperatură sigură pentru refrigerare dacă nu au fost consumate în totalitate după preparare şi în recipiente închise. 

Inundațiile din Galați pot declanșa dizenterie și hepatita A

Inundațiile din Galați pot declanșa, în cazul în care nu se respectă măsurile de prevenție, o serie de boli digestive cum sunt dizenteria și hepatita virală A. În general, peste tot în lume, în urma unor inundații masive pot apărea diferite boli cauzate de apa infestată cu bacterii și viruși. 

 
 

„Este vorba, în primul rând, despre afecțiuni digestive, precum dizenterie și hepatita virală A, apoi febră tifoidă, leptospiroză și chiar holeră, în funcție de germenii circulanți în zona respectivă. În anumite zone – nu este cazul la noi – poate apărea febra galbenă”, explică dr. Emilian Popovici.

Sursa: Realitatea Medicala

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.