Guvernul are 500 de consilieri în plină CRIZĂ! Cine este ministrul cu 12 consilieri personali

0
87

Guvernul României are drept sfătuitori 500 de consilieri, aflați sub umbrela titulaturii de „specialiști”. În realitate, vorbim despre o mulțime de oameni de partid, cu nume la secret, intrați în grațiile șefilor. 

Consilierii personali sunt angajați ai ministerelor și au rolul de a ajuta demnitarii în munca lor. Conform legii, cei care au dreptul la consilieri sunt miniștrii și secretarii de stat, iar tot legea le permite miniștrilor să aibă câte 8 consilieri, iar secretarilor de stat, câte 4. Totuși nu toți respectă acest număr, iar procedura nu e ilegală, dacă ei sunt angajați cu un sfert sau cu jumătate de normă. Astfel că un ministru ar putea angaja 32 de persoane cu program de două ore sau 16 cu program de patru ore.

Ministrul Sebastian Burduja s-a folosit de acest tertip. Conform Europa Liberă, Burduja are 12 consilieri, cu un sfert, jumătate sau normă întreagă. După același model au mers și secretarii de stat din subordinea lui. În total, la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării sunt angajați 42 de consilieri. Numele lor sunt, însă, ținute la secret, pe motiv că ar încălca prevederile europene în materie de GDPR.

Iar secretomania se găsește în aproape toate ministerele atunci când vine vorba despre numele celor angajați fără concurs. Majoritatea a invocat atât GDPR, cât și legea accesului la informații publice, 544/2001.

La Ministerul Sănătății sunt 25 de consilieri ai demnitarilor, iar salariul net este de aproximativ 5.600 de lei.

Pe același nivel de salarizare medie sunt și angajații din MAI. La cabinetele demnitarilor de aici sunt angajate 46 de persoane, dintre care 13 part-time și 7 sunt neremunerați, adică sunt onorifici.

La Ministerul Energiei, la cabinetul ministrului, sunt 6 consilieri. Iar secretarii de stat au câte 3 sau 4 consilieri. În total, 21 de persoane ocupă această funcție.

Ministerul Apărării a precizat că are angajați 8 consilieri și că toți au studii superioare relevante în domeniu, potrivit celor de la Europa Liberă.

La Ministerul Turismului, sunt între 3 și 7 consilieri care primesc salarii brute între 8.500 de lei și aproape 2.000 de lei.

La Ministerul Muncii sunt în total 24 de consilieri. Ministrul Marius Budăi are 7 sfătuitori, iar ceilalți îi ajută pe secretarii de stat. Nivelul mediu de salarizare la Ministerul Muncii este, pentru funcția de director de cabinet de 5.700 de lei net, iar pentru cea de consilier cabinet de aproape 5.500 lei net.

La Justiție, sunt 15 consilieri. La Cabinetul lui Cătălin Predoiu, lucrează 7 consilieri cu normă întreagă, iar la cabinetele secretarilor de stat sunt încă 8. Aici sunt și cele mai mari salarii. Unul dintre consilierii lui Predoiu care are și doctorat, primește peste 28.000 de lei brut.

La Cultură lucrează 33 de consilieri la cabinetele demnitarilor, cu normă întreagă sau fracționară, iar la Agricultură sunt 38.

La Ministrului Educației lucrează 6 consilieri, un director de cabinet cu normă întreagă și alte trei persoane cu contracte part-time. La cabinetele demnitarilor mai lucrează alte 34 de persoane. În total sunt 44 de consilieri.

La Ministerul afacerilor externe lucrează 28 de consilieri, dintre care 6 sunt la cabinetul ministrului.

Iar la Fonduri Europene sunt 36 de consilieri, din care 7 sunt directori de cabinet.

La Cabinetul prim-ministrului sunt 2 consilieri, iar la șeful Cancelariei, care are rang de ministru, sunt 8 sfătuitori. Secretarii de stat de la Cancelaria premierului au între 3 și 5 consilieri.

Sunt și ministere care au dezvăluit lista numelor de consilieri. Printre ele este și cel al Dezvoltării condus de Attila CSEKE. Lista cu cei 41 de consilieri a fost publicată de jurnaliștii de la Europa Liberă Consilierii de aici au salarii brute între 2.500 și 12.000 de lei.

Și la ministerul Familiei, condus de Gabriela Firea, fiecare demnitar are publicată lista de consilieri, dar și CV-urile acestora. În total sunt 23. La cabinetul ministrului lucrează 6 consilieri.

Singurele ministere care nu au dat curs solicitărilor referitoare la numărul de consilieri sunt Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei și cel al Finanțelor. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.