Bomba din dosarul lui Gabriel Oprea. Detaliul care are putea schimba totul

0
86

Dosarul în care fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, este acuzat de ucidere din culpă a fost reluat de Tribunalul București, scrie evz.ro.

Dosarul fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, va fi reluat de Tribunalul București, care va judeca împrejurările în care în seara zilei de 20 octombrie 2015 a decedat polițistul Bogdan Gigină, care a sfârsit căzând cu motocicleta într-o groapă aflată în carosabil, semnalizată în mod deficitar.

Pincipalii inculpați în dosarul lui Oprea sunt firma General MPM Impex SRL și administratorul acesteia, Petre Mazilu.

Momentan, fostul ministru nu mai poate fi condamnat  întrucât la ÎCCJ s-a stabilit că nu există un raport de cauzalitate între exercitarea atribuțiilor acestuia și fapta de ucidere din culpă pentru care DNA l-a acuzat, în vremea în care la conducerea instituției se afla Laura Codruța Kovesi, potrivit luju.ro.

Conform jurnaliștilor de la luju.ro, DNA s-ar fi folosit de tragicul deces al polițistului Bogdan Gigină, dar și de impactul emoțional public creat, pentru a-l scoate din funcție pe Gabriel Oprea, acuzându-l pentru ucidere din culpa.

Judecătoarea ÎCCJ Aida Popa, care a soluționat dosarul în faza de camera preliminară, a arătat în Încheierea 348 din 18 iunie 2018 că „nu exista un raport direct intre exercitarea atributiilor de serviciu ale inculpatului Gabriel Oprea, care la aceea data detinea functia de ministru al Afacerilor Interne, dar si calitatea de senator, demnitati publice, si fapta de ucidere din culpa”.

În încheierea ÎCCJ se mai arată că, potrivit legii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu ale lui Oprea, în calitate de ministru de Interne, nu se regăsesc și atribuțiile prin care acesta putea să decidă direct, de o manieră efectivă, componentă numerică și individuală a persoanelor, felul de alcătuire al dispozitivului, amplasarea concretă în cadrul dispozitivului său desemnarea nominală a lui Gigină.

Hotărârea ÎCCJ:

„Judecatorul de camera preliminara, analizand conditia ‘fapta are legatura cu atributiile de serviciu ale faptuitorului’, constata ca printr-o atare legatura se intelege existenta unui raport direct intre exercitarea atributiilor de serviciu ale faptuitorului si fapta pretins a fi comisa de catre acesta, respectiv ucidere din culpa. (…)

Nu exista un raport direct intre exercitarea atributiilor de serviciu ale inculpatului Gabriel Oprea, care la aceea data detinea functia de ministru al Afacerilor Interne, dar si calitatea de senator, demnitati publice, si fapta de ucidere din culpa.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.