Stațiunile de vacanță populare ar putea expune turiștii riscului unei infecții bacteriene grave care poate duce la pneumonie care pune viața în pericol, au dezvăluit o serie de noi studii.
Oamenii de știință au descoperit că până la două treimi dintre hotelurile din destinații precum Grecia, Insulele Canare și Maroc riscă să răspândească infecția – numită legionella sau boala legionarilor – care se ascunde în apa stagnantă.
Avertismentul vine după ce s-a descoperit că o femeie de 70 de ani din Marea Britanie a murit după ce a contractat infecția în timp ce se afla în vacanță în Republica Dominicană.
Femeia s-a îmbolnăvit în 2019. La scurt timp după ce a făcut duș în camera de hotel a ajuns la spital cu simptome violente de vărsături și diaree. Apoi a făcut pneumonie. Medicii nu au reușit să o salveze, ea murind după ce a făcut insuficiență de organ.
Cauza deceseului a fost legată de bacteria legionella. Soțul ei a primit ulterior o scrisoare de la compania de turism unde comandaseră vacanța în care se vorbea despre apa contaminată din hotelul unde fuseseră cazați, scrie ziare.com. Cazul lor nu era singular, mai mulți turiști cazați acolo făcând această boală.
Ce este boala legionarilor
Boala legionarilor este o formă severă de pneumonie (infecție la nivelul plămânilor) cauzată de bacteria Legionella, se arată într-un document al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.
Cum riscăm să luăm boala legionarilor și ce legătură are cu pandemia de COVID-19
Bacteriile legionella prosperă în clădirile mari – cum ar fi hotelurile și blocurile de birouri – unde crește în alimentarea cu apă, în special în zonele cu climă caldă, unde căldura le ajută să se reproducă.
Piscinele și unitățile de aer condiționat ruginite și murdare sunt locuri comune de contaminare, deoarece pot acumula apă caldă, stagnantă, care se dispersează sub formă de picături în aer, care sunt apoi inhalate.
Dar bacteriile pot pândi și în dușuri și robinete care nu au fost folosite de câteva zile. Acum, experții în microbiologie îi avertizează pe turiști să ia măsuri vitale pentru a se proteja împotriva riscului de infecție.
Care sunt zonele de risc din structurile de cazare turistică
Există risc de infecție oriunde se pot crea picături fine de apă (aerosoli), de exemplu la:
• dușuri și robinete,
• unități spa/căzi cu bule de aer,
• turnuri de răcire și condensatoare prin evaporare utilizate pentru aerul condiționat,
• fântâni ornamentale, în special cele instalate în interior,
• vitrine frigorifice cu sistem de umidificare și alte dispozitive cu pulverizare fină
• sistemele de irigare cu care sunt prevăzute furtunurile de grădină utilizate pentru udarea plantelor