Șeful APIA Botoșani este acuzat că blochează plățile către fermieri și Stațiunea de Cercetare Popăuți

0
75

Stațiunea de Cercetare Popăuți nu își poate realiza lucrările în această primăvară deoarece APIA nu a plătit subvenția în valoare de 900.000 lei, aferentă anului 2019. Directorul stațiunii spune că banii ar fi trebuit să intre încă din luna ianuarie și i-a cerut demisia directorului APIA Botoșani.

“Pentru 2019 nu am primit niciun leu de la APIA pentru suprafețele de teren și efectivele de animale din cadrul Stațiunii de Cercetare Popăuți. Nu cunosc cauza dar e clar s-a pus o piedică de cineva anume. Constat incompetența funcționarilor APIA, a conducerii APIA Botoșani. Este dreptul stațiunii să primească subvenția pe 2019. Banii trebuiau să intre cel târziu în luna ianuarie. Noi nu avem niciun fel de problemă. Ca să spui că abia acum s-a finalizat procesarea datelor pentru 2015-2016-2017, mi se pare o bătaie de joc. Astfel de oameni ar trebui să plece acasă. Dacă funcționarii de acolo fac ce vor, înseamnă că directorul este foarte slab. Nu e posibil să blochezi activitatea unei stațiuni de cercetare. Vorbim de aproximimativ 900.000 de lei. Riscăm să nu putem face însămânțarea în această primăvară. Avem nevoie de inputuri, de semințe. Nu putem sta la mâna unor funcționari care au niște salarii foarte mari și sunt foarte comozi. Îi cer public demisia acestui director și o să-i cer și domnului ministru să ia măsuri. Din punctul meu de vedere este incompetent”, a declarat Ionică Nechifor.

Directorul Stațiunii de Cercetare Popăuți a mai precizat că urmează să discute și cu șefii APIA d ela București despre situația din județul Botoșani.

“De câte ori am apelat la domnul director general Pintea de la APIA București, problemele au fost rezolvate. Domnia sa are disponibilitate și de fiecare dată a sărit în sprijinul fermierilor. Mi se pare că de la Botoșani nu i se aduce la cunoștință. Nu noi trebuie să ne plângem la București. De aia există director la Botoșani. Să rezolve problemele județului. Sunt foarte supărat că de atâta timp nu au intrat banii în conturile stațiunii. Nu sunt banii mei, sunt banii stațiunii și vreau ca activitatea să se desfășoare în condiții normale”, a adăugat Ionică Nechifor care a mai precizat că sunt mai mulți fermieri în jdețul Botoșani care așteaptă subvențiile de la APIA.

“Fermierii se plâng că nu își primesc subvenția deoarece nu știu ce răzbunări sunt acolo la APIA. Să-și rezolve problema în instituție. Au venit mai mulți fermieri la mine și mi-au cerut sprijinul”, a afirmat directorul Stațiunii Popăuți.

Contactat pentru a răspunde acuzațiilor, Bogdan Cîmpanu, directorul executiv al APIA Botoșani, a trimis un comunicat de presă prin care precizează că subvenția poate fi plătită până pe 30 iunie.

“Având în vedere verificările administrative și diferitele forme de controale care sunt necesare pentru a oferi asigurarea că sunt respectate obligațiile beneficiarilor de sprijin, reamintim că termenul limită pentru efectuarea plăților pentru Campania 2019 este 30 iunie 2020. Facem precizarea că preocuparea conducerii APIA este aceea de a plăti beneficiarilor de sprijin sumele cuvenite cât mai repede dar și de a se asigura de administrarea corectă a cererilor de sprijin, aspect esențial pentru restituirea sumelor de bani din bugetul Uniunii fără a se opera reduceri ale acestora ca urmare a constatării unor deficiențe.

În acest sens, respectarea de către solicitanții de sprijin a tuturor condițiilor de eligibilitate, a angajamentelor și obligațiilor ce le revin în calitate de beneficiari ai sprijinului, este esențială pentru un parcurs fără erori al cererii în etapele procedurale de verificare administrativă și o garanție a acordării sumelor cuvenite în cel mai scurt timp posibil. Orice nerespectare a angajamentelor pe care beneficiarul și le-a asumat pentru diferite perioade de timp presupune reanalizarea cererilor de sprijin depuse în Campaniile anterioare, cu consecințe financiare (prin reducerea proporțională a sprijinului, constituirea de debite sau chiar sancțiuni multianuale) și administrative prin creșterea timpului necesar administrării cererii pe anul în curs motivat de interdependența Campaniilor afectate de angajamente.

Reasigurăm beneficiarii de sprijin financiar pentru schemele de plată destinate agriculturii că activitatea APIA se desfășoară cu respectarea procedurilor și normelor juridice aplicabile în susținerea tuturor celor care depun cereri de plată, indiferent de forma de organizare, suprafața de teren exploatată sau numărul de animale deținute”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.