Ministrul Agriculturii a vizitat câteva ferme din județul Botoșani și a promis măsuri de sprijin FOTO

0
71

Ministrul Agriculturii a venit astăzi în județul Botoșani unde s-a întâlnit cu medicii veterinari și cu o parte dintre fermierii români. Acesta a făcut un tur al județului și a vizitat câteva ferme mari de pe malul Prutului.

Adrian Oros, noul ministru al Agriculturii, a fost în zona Ștefănești unde a vizitat o fermă și s-a întâlnit cu mai mulți fermieri mici. Ulterior, s-a deplasat în localitatea Miorcani unde a vizitat ferma familiei Nichiteanu. A fost întâmpinat de Viorel și Tiberiu Nichiteanu care i-au oferit cadou un tractor de jucărie după care i-au prezentat utilajele și ferma pe care o au în nordul județului și i-au explicat cu au ajuns la o cifră de afaceri de 2 milioane de euro anual și un profit net de peste 300.000 de euro. Cei doi i-au făcut și câteva recomendări ministrului Agriculturii cu privire la acordarea subvenției și la măsurile care ar trebui luate.

La final, Adrian Oros a remarcat că în județul Botoșani sunt ferme foarte bine puse la punct și dotate cu utilaje moderne. El a precizat că de anul viitor va veni cu o serie de măsuri și va pregăti strategia pentru perioada 2021-2027.

“O impresie foarte bună. Acolo unde sunt oamneni care iubesc pământul, care se încăpățânează să rămână în acest domeniu atât de aspru, se poate face performanță. Chiar și cu capital românesc, chiar și în ferme românești. Domnul Nichiteanu demonstrează asta cu prisosință. Am fost plăcut surprins să găsesc o fermă așa bine pusă la punct. Am venit cu mesajul de a continua toate lucrurile bune care s-au întâmplat până acum. Anul viitor vom veni cu măsuri pentru a îmbunătăți acele scheme de sprijin care nu au fost suficient de eficiente. Trebuie să pregătim noul plan național strategic 2021-2027 iar principalul meu partener va fi mediul asociativ”, a declarat Adrian Oros.

Fermierii așteaptă de la noul ministru să ia măsuri pentru majorarea subvențiilor dar în același timp susțin că ar trebui schimbată și modalitatea de acordare.

Cred că prin măsurile pe care le va lua, va stimula fermierii. Deja s-a pronunțat că va stimula fermierii mici și mijlocii. Ar trebui să ia măsuri în ceea ce privește subvențiile. Subvențiile ar trebui acordate după producție și nu după unitatea pe suprafață sau numărul de animale. Ar stimula fermierii și ar evita evaziunea fiscală”, a precizat Viorel Nichiteanu.

Ar trebui mai multă seriozitate și mai mult sprijin pentru fermierii români. Eu sunt printre puținii care mă opun invaziei străinilor în agricultura românească și botoșăneană. Sunt niște bani mulți la mijloc cu care ei își permit să îngenuncheze fermele românești. Așa ceva trebuie să înceteze. Apoi, subvențiile ar trebui să mai crească. Noul guvern a promis să aducă cuantumul subvenției la 260 de euro”, a adăugat Tiberiu Nichiteanu.

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

 

Imagine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.