Liceul din Pomârla va avea un sistem de încălzire unic în județul Botoșani

0
81

Liceul Anastasie Bașotă din comuna Pomârla va avea cel mai modern sistem de încălzire din județul Botoșani. Este vorba de un sistem cu pompe de căldură care are o durată de viață de peste 50 de ani și care va aduce economii substanțiale la bugetul local.

Acest liceu a fost construit în urmă cu mai bine de 130 de ani din banii boierului Anastasie Bașotă. Anul acesta vor începe lucrările de reabilitare iar valoarea investiției este de 6,5 milioane de lei.

Contractul de finanțare a fost semnat la finalul anului 2016 dar abia acum lucrările vor fi scoase la licitație. Din cauza birocrației tipic românească, s-au pierdut mai bine de doi ani. Dacă mai luăm în calcul perioada de licitație și perioada de execuție a lucrărilor se va ajunge în total la aproximativ cinci ani, mai mult decât a durat construcția acestui liceu făcut din banii boierului Anastasie Bașotă.

Contractul de finațare a fost semnat în decembrie 2016, suntem în februarie 2019 și vorbim abia de sfârșitul proiectării. Avem proiectul tehnic finalizat. Am avut acea poveste cu terenul, a durat extrem de mult intrarea în posesia terenului de sub liceu și a terenului aferent. Toată documentația a fost finalizată abia luna trecută, vorbim de intabulare, carte funciară. Am recepționat proiectul tehnic, l-am trimis la avizările necesare iar în perioada imediat următoare vom scoate la licitație execuția, ne-a spus Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

Sistem de încălzire unic în județ

Cei care au lucrat la acest proiect, au ales un sistem de încălzire unic în județul Botoșani. Ei au renunțat la centralele clasice și au preferat un sistem de cu pompe de căldură care are o durată de viață mult mai mare.

Vom dota liceul cu pompe de căldură. Avantajul este enorm. O centrală pe combustibil solid trebuie schimbată la aproximativ zece ani. Un sistem cu pompe de căldură are o durată de viață de peste 50 de ani. Totul este automatizat, reglezi temperatura în clasă. Sperăm că va fi așa cum am văzut și în alte țări. Consumul este foarte mic. Cheltuielile cu încălzirea sunt maxim 400 de lei pe lună, la 250 de metri, a mai spus primarul comunei Pomârla care a mai precizat că tot anul acesta vor fi modernizate și celelalte școli din comune.

Peste 400 de elevi în comuna Pomârla

Pomârla este o comună care are aproximativ 2000 de locuitori. La Liceul Anastasie Bașotă și la școlile arondate acestei unități de învățământ, sunt 410 elevi atât din comuna Pomârla cât și din localitățile învecinate și municipiul Dorohoi.

Investiția este extrem de importantă. În momentul în care vor fi modernizate și dotate clasele, elevii vor fi stimulați pentru a învăța și pentru a-și desfășura activitatea. Majoritatea elevilor pe care îi avem sunt din zonă dar sunt și cinci elevi din Dorohoi care au venit în clasa a IX-a. După modernizare, sperăm să atragem mai mulți elevi din această zonă a județului. Pe perioada execuției lucrărilor, avem soluții, mutăm elevii în alte corpuri, se va învăța și după amiază, ne spune Florin Ionel, director adjunct al liceului.

Liceul teoretic transformat în liceul profesional

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla, spune că după modernizarea care va începe anul acesta, se vor face investiții în atelierele existente și se va încerca trecerea de la profilul teoretic la cel profesional.

Speranța noastră este să readucem la viață acest liceu, să îl transformăm într-o școală de arte și meserii sau un grup școlar industrial. Pe filiera teoretică, eu nu-i văd un viitor strălucit. Trebuie început cu partea materială. Vom pune în valoare tot ce avem aici. Avem posibilități derivate din exploatarea lemnului iar după terminarea lucrărilor ne vom îndrepta către dotări. Ne lipsește foarte mult partea practică în școlile noastre, copiii nu mai știu să facă mai nimic, nici în agricultură, horticultură, chimie, fizică. Laboratoarele sunt dezafectate, a mai precizat Dumitru Chelariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.