Au vândut centrul Dorohoiului în 24 de ore. Afacerea cu mari semne de întrebare votată de Consiliul Local

0
48

În doar 24 de ore, centrul municipiului Dorohoi a fost vândut de executivul primăriei și consilierii locali. Pe data de 6 noiembrie, o firma a solicitat cumpărarea terenului pe care ar fi trebuit să se construiască Centrul Cultural George Enescu iar pe 7 noiembrie s-a votat în unanimitate proiectul de hotărâre.

Pe data de 7 noiembrie, la ora 15.00, a fost convocată o ședință de îndată a Consiliului Local Dorohoi, cu patru puncte pe ordinea de zi. Două dintre aceste proiecte aveau legătură între ele și vizau cedarea terenului și a construcției începute la Centrul Cultural George Enescu.

Înainte de 1990 s-a început în zona zero a municipiului Dorohoi, construcția Centrului Cultural George Enescu pe o suprafață de 7100 de metri pătrați. Lucrările s-au oprit prin 1992. Au fost câteva tentative de a ceda terenul și fundația construită unei companii care urma să realizeze un centru comercial dar nu s-a reușit. Fără a face prea mult tam-tam, executivul primăriei a decis între timp să cedeze construcția și 5000 din cei 7100 de metri pătrați, unui agent economic care vrea să construiască un hotel.

Pentru a putea fi cedat terenul și construcția începută, era nevoie de o hotărâre de Consiliu Local privind renunțarea la centrul cultural, scoaterea lui din domeniul public și trecerea în domeniul privat. S-a convocat o ședință de Consiliu Local de îndată în care a fost supus la vot proiectul de hotărâre privind „aprobarea renunțării la obiectivul de investiții Centrul Cultural George Enescu, precum și scoaterea din domeniul public și introducerea în domeniul privat al municipiului Dorohoi a imobilului teren plus construcție (fundație) situat în Dorohoi/PC 2241/1”. La baza acestei hotărâri a stat un studiu de oportunitate aprobat prin hotărârea de Consiliu Local 180 din 29.12.2016.

Proiectul a fost votat cu 18 voturi pentru și niciunul împotrivă. Era primul pas care trebuia făcut pentru a putea fi cedat centrul municipiului Dorohoi.

Tot în aceeași ședință de Consiliu Local, la punctul patru, a fost proiectul privind „aprobarea efectuării unui schimb imobiliar între Municipiul Dorohoi și SC RAM SRL”.

În data de 6 noiembrie 2018, SC RAM SRL, firmă administrată de Radu Tudose, a depus o cerere la Primăria Dorohoi prin care își arată intenția fermă de a achiziționa suprafața de 5000 mp, în zona centrală a municipiului Dorohoi (Pietonal Grigore Ghica – fundație și teren) în scopul construirii unui complex turistic, compus din hotel, restaurant, spa, parcare și alte utilități. Reprezentanții primăriei au convocat imediat o ședință de Consiliu Local pentru data de 7 noiembrie 2018 și au supus spre aprobare efectuarea  unui schimb imobiliar între Municipiul Dorohoi și SC RAM SRL.

Mai exact, SC RAM SRL predă municipiului Dorohoi un imobil aflat pe strada Grigore Ghica nr 37, evaluat la 1.487.000 lei, iar Radu Tudose, administratorul SC RAM SRL, primește de la municipiul Dorohoi imobilul format din suprafața de 5000 mp teren pe care se află fundația Centrului Cultural George Enescu, cu o valoare de 2.298.293 lei. Diferența de preț stabilită prin rapoartele de evaluare, de 811.293 lei precum și cheltuielile notariale, urmând a fi suportate de Radu Tudose.

În raportul de specialitate se precizează: „Prin achiziționarea acestui amplasament, solicitantul dorește să investească în construirea unui hotel de categoria 4 stele, care să cuprindă un restaurant, o parcare și alte utilități. Totodată, prin cererea sus menționată se arată că aprobarea unui proiect de hotărâre în acest sens ar trebui să aibă loc în regim de urgență deoarece se intenționează depunerea în termen a documentației necesare obținerii unei finanțări cu fonduri europene”.

Proiectul a fost aprobat cu 18 voturi pentru și niciunul împotrivă.

De ce ședință de îndată?

Potrivit legii 215/2001, art 39 (4): În caz de forţă majoră şi de maximă urgenţă pentru rezolvarea intereselor locuitorilor comunei, oraşului sau municipiului sau în alte situaţii stabilite de regulamentul de organizare şi funcţionare a consiliului local, convocarea consiliului local se poate face de îndată. În această situație, oare care era urgența?

„Sunt în trafic, nu pot vorbi”

L-am contactat telefonic pe Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi, pentru a obține un punct de vedere. Când a aflat despre ce e vorba, a spus că este în trafic și nu poate vorbi: „Sunt în trafic. Nu pot vorbi. Vă rog să reveniți mâine sau luni”.

Această tranzacție aprobată de Consiliul Local Dorohoi stârnește mari semne de întrebare. De ce atâta grabă? De ce nu s-a pus în dezbatere publică proiectul privind schimbul dintre Municipiul Dorohoi și SC RAM SRL? S-au respectat toți pașii legali pentru cedarea unui teren aflat în proprietatea primăriei? Cum au reușit angajații primăriei să pregătească un astfel de proiect de hotărâre în mai puțin de 24 de ore? Ce nevoie are Primăria Dorohoi de acea clădire rămasă de mulți ani în paragină? Oare nu este supraevaluată clădirea pe care SC RAM SRL o cedează municipiului Dorohoi? De ce nu a realizat Primăria Dorohoi un proiect pe cei 7100 mp de teren?  Oare nu erau și alți agenți economici interesați de cei 7100 mp de teren?

Sunt întrebări la care așteptăm răspuns de la Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi și de la consilierii locali care au aprobat cele două hotărâri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.