NOUL PROIECT DE LEGE AL MAPN: DRONELE ILEGALE DIN ROMÂNIA VOR PUTEA FI DOBORÂTE

0
20

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a inițiat un proiect de lege care permite distrugerea sau neutralizarea dronelor care survolează ilegal spațiul aerian al României.

Conform proiectului de lege, dronele fără pilot care trec ilegal frontiera de stat a României și zboară fără autorizație în spațiul aerian național vor putea fi distruse sau neutralizate dacă zborul acestora nu va putea fi luat sub control de către forțele militare române sau ale NATO.

Proiectul de lege definește mai multe situații în care o aeronavă (cu sau fără pilot) „utilizează neautorizat” spațiul aerian național, precum: executarea unui zbor neautorizat, abaterea de la o rută stabilită anterior, întreruperea funcționării dispozitivelor de identificare, executarea unui zbor în zone restricționate, executarea de misiuni de fotografiere aeriană fără aprobarea MapN, dar și dacă aeronava fără pilot la bord execută un zbor și, prin modul de operare, pune în pericol grav și iminent misiunile MApN sau ale instituțiilor din subordinea Ministerului Transporturilor din respectiva zonă.

Împotriva dronelor ilegale se vor putea lua măsuri non-cinetice (detectarea, preluarea controlului sau neutralizarea prin dezactivarea funcțiilor de comandă, control sau de comunicații) sau măsuri cinetice (imobilizarea sau distrugerea).

Ordinul de doborâre al aeronavelor care încalcă spațiul aerian este dat de „persoanele cu drept de decizie stabilite prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării”.

Proiectul de lege detaliază și modul de acțiune împotriva aeronavelor cu pilot care folosesc în mod neautorizat spațiul aerian al României. Acestea vor fi interceptate și, după caz, avioanele interceptoare pot trage un foc de avertisment și, în ultimă instanță, foc de nimicire.

De asemenea, proiectul de lege permite forțelor și avioanelor NATO aflate în misiune pe teritoriul României să doboare aeronavele care încalcă spațiul aerian național.

Sursa: Newsinn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.