MIȘCAREA NIHON HIDANKYO A CÂȘTIGAT PREMIUL NOBEL PENTRU PACE PE ANUL 2024

0
25

Mișcarea Nihon Hidankyo, supraviețuitori ai bombardamentelor atomice din 1945, a câștigat Premiul Nobel pentru Pace.

Mișcarea japoneză Nihon Hidankyo, formată din supraviețuitori ai bombardamentelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki din 1945, a câștigat, vineri, 11 octombrie, Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2024.

„Eforturile sale pentru a se ajunge la o lume fără arme nucleare” constituie motivul acordării distincției, conform anunțului președintelui Comitetului Nobel norvegian, Jorgen Watne Frydnes.

„Nicio armă nucleară nu a fost utilizată într-un război în ultimii aproape 80 de ani. Este așadar alarmant să constatăm că astăzi acest tabu contra utilizării armelor nucleare este supus presiunilor”, a declarat președintele Comitetului Nobel.

„Niciodată nu mi-aș fi imaginat că am putea primi acest premiu”, a mărturisit cu lacrimi în ochi șeful mișcării Nihon Hidankyo, Toshiyuki Mimaki, într-o conferință de presă susținută la Tokyo.

Premiul Nobel pentru Pace constă într-o medalie de aur, o diplomă și 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 980.000 euro). Este acordat de un comitet format din cinci membri și este singura distincție decernată la Oslo, celelalte fiind acordate la Stockholm.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.