RECOMANDĂRI DIN PARTEA SALVAMONTIȘTILOR PE DURATA UNEI DRUMEȚII MONTANE

0
56

În lipsa unor măsuri de precauție, o drumeție liniștită se poate transforma într-o experiență nefericită.

Temperaturile extreme din termometre îi determină pe români să ia cu asalt muntele pentru a-și petrece timpul liber la răcoare, făcând mișcare în aer liber pe traseele turistice amenajate de autorități.

Cu toate acestea, o excursie la munte se poate transforma într-o experiență de coșmar dacă turiștii nu se echipează adecvat, nu consultă prognoza meteo sau își aleg un traseu mult prea dificil, relatează Radio România Timișoara.

Astfel, drumeții trebuie să respecte câteva regulii obligatorii atunci când se încumetă la drum, începând cu echipamentul pe care îl folosesc în funcție de condițiile meteo, până la traseele de parcurs, a comunicat șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

„Să țină cont de lungimea traseului și de condiția fizică a fiecăruia. Echipamentul este foarte important pentru că, în perioada asta, pot să alterneze perioade cu soare, ploi, să țină cont de prognoza meteo și, nu în ultimul rând, dacă sunt grupuri, să ne anunțe. Dacă sunt grupuri mari într-o anumită zonă, noi știm să suplimentăm oamenii noștri acolo să se simtă ei mai în siguranță. Poate și anumite informații referitoare la trasee”, a precizat Ovidiu Bodean.

Trasee ușoare pentru începători

Salvamontiștii recomandă celor care nu sunt obișnuiți cu efortul specific unei drumeții să aleagă prudent traseele, în funcție de condiția fizică a fiecăruia.

Potrivit salvamontiștilor, există trasee ușoare care pot fi parcurse în apropierea cabanelor din stațiuni.

„Sunt traseele scurte din jurul stațiunilor sau zonelor de interes turistic, trasee pe vale, cum ar fi cele de pe lângă stațiuni, pe Valea Râușorului, pe Vălăreasca până la stână, pe lângă Straja sunt destule trasee ușoare, în Parâng până pe vârful Parângu Mic, care nu e un traseu foarte dificil. Dacă este traseul mai dificil sau e peste puterile lor, se pot întoarce, să aibă timp destul să se întoarcă pe zi, să nu îi prindă noaptea și să se rătăcească. Dacă nu cunosc traseul, să întrebe la Salvamont sau la dispecerat”, a adăugat Ovidiu Bodean.

Zilele acestea, salvamontiștii se află pe trasee, iar în stațiunile Straja, Parâng și Râușor, dar și în principalele puncte de atracție turistică, sunt organizate deja servicii de permanență.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.