Adrian Marinescu: Varianta Eris a virusului Covid se răspândește în România

0
81

Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” a anunțat că noua variantă de Covid, denumită Eris, a fost identificată și în România. Potrivit directorului medical al institutului, Adrian Marinescu, deși momentan nu există semne evidente ale unui val de infecții precum cel cauzat de tulpina Omicron, numărul cazurilor asociate cu varianta Eris este în creștere. Aproximativ 30% din noile cazuri de Covid în țară sunt atribuite acestei noi variante.

Această variantă a fost denumită Eris și este identificată prin codul EG 5. Potrivit expertului, virusul SARS-CoV-2 suferă constant mutații în timp ce rămâne în circulație pe termen lung. Mutațiile, în general minore și fără semnificație majoră, conduc la apariția de variante virale noi. În acest caz, varianta Eris ar putea fi o altă ramură sau chiar o subvariantă a tulpinii Omicron. Se pare că această variantă se răspândește rapid și este posibil să devină predominantă în rândul infecțiilor cu SARS-CoV-2, așa cum s-a întâmplat și cu variantele anterioare.

Medicul Adrian Marinescu a declarat pentru Agerpres că, în prezent, aproximativ 30% dintre cazurile noi de infecție cu SARS-CoV-2 din România sunt asociate cu varianta Eris. Totuși, pentru a obține o perspectivă mai clară asupra răspândirii și impactului acestei variante, sunt necesare analize suplimentare. Institutul „Matei Balș” intenționează să efectueze secvențieri genetice pentru a urmări evoluția acestei variante în perioada următoare și pentru a confirma tendințele observate.

„În momentul în care un virus rămâne mult timp în circulaţie, aici vorbim despre SARS-CoV-2, el suferă în permanenţă mutaţii. Cele mai multe sunt mutaţii minore, fără semnificaţie, dar este clar că apar şi variante virale noi. Ceea ce se întâmplă în raport cu Eris, care are ca cod EG 5, nu înseamnă altceva decât altă variantă sau chiar subvariantă legată de Omicron. Aceasta se transmite extrem de uşor și va ajunge să devină predominantă peste tot. La fel s-a întâmplat şi cu cele anterioare. Se estimează că aproximativ 30% din cazurile noi de infecţie cu SARS-CoV-2 sunt cu această variantă, inclusiv în România. Sigur, trebuie să facem secvenţieri în aşa fel încât să vedem un trend ca să fie extrem de clar. Să ne lămurim. (…) Trebuie să mai tatonăm puţin. Trebuie să avem secvenţieri încât să spunem clar cu date”, a afirmat medicul Adrian Marinescu.

„Nu se vorbeşte despre agresivitate, nu se vorbeşte despre o schimbare şi nu se vorbeşte despre un val cum a fost cel anterior, dar ce am putut să constatăm noi de la ‘Matei Balş’ este o creştere a numărului de cazuri. Este evident că dacă ai mai multe cazuri se vor selecta şi cele care sunt cu ceva complicaţii şi care necesită internarea. Motiv pentru care avem ceva mai multe internări decât înainte. Nu putem să confirmăm că ele sunt neapărat cu Eris, pentru că acest lucru se va vedea într-un viitor apropiat, când vom face şi secvenţierile. Probabil că această variantă schimbă lucrurile şi face o diferenţă apropo de cazurile care sunt mai multe acum. Nu se poate trage o concluzie deocamdată (despre simptomatologie – n.r.)”, a explicat directorul.

 
 

Sursa: Realitatea Medicala

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.