România este o țară cu risc seismologic ridicat și are mai multe zone seismogene, cea mai intensă fiind Vrancea. Marina Manea, profesor și cercetător la universitățile UNAM (Mexic) și Kobe (Japonia), spune care sunt principalele zone seismice din țară și de ce un cutremur ca cel din Turcia a fost mai devastator decât cel care a îndoliat România în 1977, deși cele două au avut magnitudini asemenătoare.
Marina Manea este doctor în geodinamică, știința care se ocupă cu studiul dinamicii terestre, al evoluției plăcilor tectonice în timp, și încearcă să răspundă la întrebări de genul cum, unde și de ce există cutremure și vulcanism pe Pământ și nu numai, ci și pe alte corpuri cerești. A urmat studii postdoctorale la Caltech Pasadena, în SUA, la universitatea la care a scris istorie celebrul Charles Richter, unul dintre oamenii de numele căruia se leagă seismologia.
Marina Manea spune că Zona Vrancea e cea mai cunoscută, iar de aici a pornit și unda de șoc a cutremurului din 1977. Există și alte zone seismice în România, dar de regulă aici au loc cutremure mici, care nu cauzează probleme serioase.
Alături de Vrancea, alte zone seismogene sunt Depresiunea Bârlad, Depresiunea Predobrogeană, Falia Intra-Moesică, Făgăraș-Câmpulung, Danubiană, Zonele Banat – Crișana – Maramureș, respectiv Depresiunea Transilvaniei. De asemenea, există și alte zone epicentrale în Transilvania, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a regiunii Olteniei, în nordul Moldovei, dar și în Câmpia Română.
Cea mai cunoscută e de departe zona Vrancei. Asta și pentru că este o zonă seismică complexă, situată la contactul a trei unități tectonice. Cutremurele care au loc aici se resimt în București, dar și în alte orașe din Sudul țării și Moldova, scrie adevarul.ro. Orașe precum Cluj, Oradea și Timișoara ar fi afectate de cutremurele care ar avea loc în Depresiunea Transilvaniei, respectiv Zonele Banat – Crișana, dar de regulă acestea sunt mai rare și de o intensitate scăzută. De altfel, potrivit datelor oficiale ale Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, în zona din Depresiunea Transilvaniei activitatea seismică e aproape de zero, astfel că Alba Iulia, Cluj şi Oradea sunt cele mai sigure oraşe în caz de cutremur.