15.925 cazuri de abuzuri, neglijare şi exploatare a copilului au fost înregistrate în cursul anului 2021

0
65

Datele statistice ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANDPDCA) arată că în cursul anului trecut s-au înregistrat 15.925 cazuri de abuzuri, neglijare şi exploatare a copilului, iar în aproape 2.000 de cazuri s-a început urmărirea penală, iar peste 12.000 de copii au rămas în familiile lor, cu servicii acordate.

Numărul total al cazurilor de abuz fizic şi emoţional, abuz sexual, neglijare, exploatare prin muncă sau sexuală sau pentru comiterea de infracţiuni a ajuns, în 2021, la 15.925, din care 6.987 de cazuri s-au înregistrat în mediul urban şi 8.938 în mediul rural. 

12.482 de copii au rămas în familie, cu servicii oferite de autorităţi, în timp ce, în cazul a 3.121 de copii, directorului DGASPC a dispus plasamentul în regim de urgenţă. 

În cazul a 1990 de cazuri s-a iniţiat urmărirea penală a agresorului, iar numărul cazurilor de abuz aflate în lucru la finalul lui 2021 era de 5.527. Au fost închise 11.122 de cazuri, potrivit statisticilor oficiale. 

Ministrul Familiei, Gabriela Firea afirma, pe 12 iunie, ziua dedicată combaterii exploatării prin muncă a copiilor, că ”e nevoie de o astfel de zi pentru a trage un semnal de alarmă asupra unui fenomen – din păcate, este un fenomen – care nu poate fi tolerat niciunde: copii obligaţi de părinţi, familie sau orice alte persoane să muncească. Chinuiţi, exploataţi, bătuţi, umiliţi şi puşi să-şi câştige singuri existenţa!”.

”Cu tristeţe ne uităm şi spre datele alarmante de a noi. Anul trecut, în România, au fost semnalate nu mai puţin de 304 cazuri de exploatare prin muncă a copiilor. Peste jumătate dintre acestea au fost în familie, iar în majoritatea cazurilor au fost implicaţi copii mai mici de 14 ani. Oricât de cumplit şi greu de conceput ar părea, au fost şi copii mai mici de 3 ani exploataţi de către părinţi! E adevărat, în România sunt 3,6 milioane de copii. Aşa că, la prima vedere, aceste statistici s-ar putea să nu ne sperie. Ar fi, totuşi, o uriaşă greşeală! Orice copil care este exploatat, sub orice formă, care este obligat să iasă pe stradă să muncească sau să cerşească, în loc să fie trimis la şcoală şi să fie lăsat să se bucure de anii minunaţi ai copilăriei TRBUIE să reprezinte pentru noi o urgenţă! Nu are nicio cea mai mică importanţă că sunt doar doi sau câteva sute! Toţi ne cer ajutorul, iar datoria noastră, a autorităţilor, este să-i vedem, să-i auzim şi să-i sprijinim”, spunea ministrul într-o postare. 

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.