Vineri,  Liceul cu Program Sportiv Botoșani a găzduit un eveniment de tipul ”Tinerii dezbat” cu tema  ”Votul – un drept sau o obligație?”. Subiectul moțiunii propusă de tineri  ”Votul de la 16 ani”: pro sau contra. Confruntarea pregătită profesorul Irina Roman s-a desfășurat după formula olimpiadei naționale de argumentare, dezbatere și gândire critică ”Tinerii dezbat”. Formatul a fost cel de dezbatere academică, cu echipa afirmatorilor, numită Guvern, echipa negatoare, numită Opoziție și juriu. Spectatori au fost aproximativ 80 de tineri, dintre care circa jumătate,  tineri care votează pentru prima dată. Au participat și  membri seniori din cadrul ”Ambasadorilor  Parlamentului European” în liceu.

Dezbaterea a fost precedată de o expunere a setului de valori care caracterizează  Uniunea Europeană, pe fondul Imnului Europei.

În cadrul confruntării, cele două echipe de câte trei membri și-au etalat  calitățile: arta discursului în public, documentarea aprofundată, respectarea condițiilor de concurs. Fiind reprezentanții unui liceu sportiv, tinerii au demonstrat că se pot întrece cu multă combativitate, în același timp cu deplină sportivitate.

Echipa afirmatoare a susținut teza dreptului la vot de la 16 ani.  A avut drept argumente idei de genul:  am drept la muncă,  plătesc impozite și, prin urmare, am dreptul  să particip la vot de la vârsta de 16 ani. Votez astfel  pentru viitorul meu și nu doresc să decidă alții în locul meu.  Ideile au fost susținute cu argumente din gândirea filozofică și  practica europeană.

Cei din echipa negatoare au susținut, cu deosebită forță de convingere  și bogate referințe bibliografice că, la 16 ani, tinerii nu au încă maturitatea și responsabilitatea necesare pentru a vota.

În final juriul alcătuit din profesorii Dina Sofian şi Irina Cihoschi şi eleva Alina Ştefan a dat câștig de cauză Opoziției.

Articolul precedentAutoturism distrus în urma unui incendiu: “Cauza probabilă este acțiune intenționată”
Articolul următorMilioane de lei pentru botoțănenii care vor să-și monteze panouri fotovoltaice