Venituri consistente din taxe și impozite încasate de primăria Botoșani

0
34

Veniturile obţinute de municipalitatea botoşăneană din impozite şi taxe locale, în luna ianuarie 2019, totalizează 4,804 de milioane de lei. Asta în condiţiile în care în aceeaşi perioadă a anului trecut s-au încasat 4,610 de milioane de lei. Acest nivel al sumelor atrase la bugetul local nu se va menţine şi în celelalte luni din an, ştiut fiind faptul că foarte mulţi contribuabili se grăbesc să-şi achite dările locale în primul trimestru al anului, pentru a beneficia de bonificaţia de 10%.

Impozitul pe clădiri plătit de persoanele fizice a ajuns la 1,222 de milioane de lei, în timp ce impozitul pe clădiri plătit de persoanele juridice a adus la bugetul local 372.948 de lei. Sumele plătite de persoanele fizice în contul impozitului pe teren au totalizat 203.935 de lei. Impozitul şi taxa pe teren plătite de persoanele juridice a adus în vistieria municipalităţii 18.737 lei.

Creşterea numărului botoşănenilor proprietari de maşini are un corespondent şi în sumele atrase la bugetul local. Astfel, la 31 ianuarie, impozitul pe mijloace de transport achitat de botoşăneni a totalizat 853.118 de lei, în timp ce impozitul pe maşini achitat de contribuabilii persoane juridice a fost de 92.026 lei.

Datele centralizate de Direcţia Impozite şi Taxe arată că instituţia a obţinut venituri din amenzi de 284.988 lei, cu 93.955 lei mai puţin faţă de suma încasată până la 31 ianuarie 2018.

În continuare, taxa de salubrizare reprezintă o sursă importantă de venituri la bugetul local. O demonstrează şi suma plătită de contribuabili care totalizează 1,637 de milioane de lei, faţă de 1,579 de milioane de lei, suma încasată în prima lună a anului trecut.

Taxa de reabilitare termică, instituită prin hotărâre de Consiliu Municipal pentru botoşănenii care locuiesc în blocuri reabilitate termic în baza unor programe cu finanţare europeană şi locală, a adus la bugetul local 32.453 de lei. Această taxă se achită începând cu anul 2017, iar locatarii trebuie să plătească în cinci ani partea ce le revine din costul lucrărilor la nivel de scară de bloc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.