În urmă cu câteva zile unul din turnurile Ocolasului Mic s-a prăbușit din cauze naturale. Stânca uriașă cântărind probabil sute de tone a traversat poteca turistică care lega Ocolașul Mic de Cabana Dochia .

 
Din fericire pe traseu nu erau grupuri de turiști în momentul prăbușirii.
Imagine
 
O echipă din cadrul compartimentului prevenire împreună cu specialistul în geologie din cadrul serviciului Salvamont s-au deplasat în zonă pentru a efectua o evaluare a factorului de risc având în vedere că zona este traversată de o potecă turistică deosebit de fracventată în sezonul de vară. ( Izvorul Muntelui -Poiana Maicilor- Ocolașul Mic- Cabana Dochia)
 
Concluzia pe scurt esta că prăbușirea turnului se datorează eroziunii în urmă procesului îndelungat de îngheț /desgheț acesta erodând liantului care susținea blocurile de calcar. În partea superioară s-a observat și o urmă a unei descărcări electrice de proporție mare care este posibil să fi creat vibrațiile care a declanșat dislocarea.
Imagine
 
La ora actuală exiata fragmate de diverse dimensiuni aflate în instabilitate și care se vor desprinde ulterior existând posibilitatea de a intersecta potecă turistică.!!!
”În zilele următore vom ampasa indicatoare de avertizare pe acea porțiune considerată de noi periculoasă.
Măsuri de siguranță :
Nu stationati în acea zona .
Traversarea se va efectua individual și nu în grup .
Nu parcurgeți traseul la primele ore ale dimineții .
Nu parcurgeți traseul în condiții de precipitații.
Pe perioada de iarnă traseul va fi închis traficului turistic
Sub nici o forma nu parasiti poteca turistica si nu intrati in Brana Estica a Ocolasului Mare”, este averismentul salvamontiștilor nemțeni.
 

Sursa: Realitatea de Neamt