Senatorul PNL Costel Șoptică susține că numărul porcilor este mult mai mare decât cel prezentat oficial de către direcțiile sanitare veterinare. El spune că mulți fermieri mici nu declară animalele pentru care nu primesc subvenții.

Parlamentarul botoșănean că încă de acum trei ani se știa că vor fi probleme în Delta Dunării dar nu s-au luat niciun fel de măsuri.

„Eram secretarul comisiei de agricultură câns se punea problema că din Delta Dunării va pleca pesta porcină. Argumentul celor de la vânătoare era că dacă nu o să ținem sub control, se va întâmpla lucrul ăsta. Iată că în trei ani s-a întâmplat. Avem două abatoare în Botoșani care sunt exclusiv pe tăiat porc, două abatoare în Darabani. Sunt ferme de creștere a porcilor în județul Botoșani în care se cresc 40.000-50.000 de porci. În gospodăriile particulare, DSVSA-ul spune că ar fi 15.000 de porci. Eu cred că numărul este mult mai mare. Am văzut gospodării unde porcii nu sunt declarați sau au declarat un porc și au trei sau patru. Obligația medicului veterinar este să treacă de două ori pe an dar sunt comune în care oamenii mi-au spus că medicul veterinar nu a mai venit de doi ani”, a precizat parlamentarul botoșănean.

Până la apariția pestei porcine, aproximativ 55% din cantitatea de carne de porc de pe piața românească era din import. Specialiștii estimează cpă spre finalul anului, aproape toată cantitatea va fi din import.

„Aproximativ 44% din carnea de porc era produsă în România. Nu se exporta aproape deloc porc. Se importa între 55% și 60%, în funcție de perioadele din an. Cei mai mari importatori sunt abatoarele. Chiar și abatoarele din județul Botoșani importau porci în viu. Următorii importatori sunt marii retaileri”, a mai declarat Costel Șoptică.

Articolul precedentA căzut de pe bicicletă într-un șanț și a murit
Articolul următorDispute politice de la construcţia unei săli de sport în comuna Broscăuţi