Tot mai multe școli de la sate se închid în lipsă de copii

0
46

Migrația către orașe a făcut ca elevii de la sate să rămână fără școli. Pentru că numărul copiilor a scăzut tot mai mult de la an la an, tot mai multe unități de învățământ și-au pus lacătul pe ușă. Unele dintre acestea au fost și renovate cu bani europeni, iar acum nu are cine să mai învețe să umple băncile din sălile de clasă. Într-un material realizat de presa locală, aproape 100 de copii norocoși se mulțumesc cu faptul că există un microbuz care să îi scutească de kilometrii făcuți la pas zilnic. 

 

Județul Botoșani, comuna Unțeni. Cei 80 de copii din cele patru sate fără unitate de învățământ, sunt bucuroși că, în prima săptămână de școală, măcar au ajuns la timp la ore cu microbuzul școlar, să își vadă colegii.

„În 3, școlile funcționează, localitatea Burlești, Mânăstireni și Unțeni. În localitățile Soroceni și Burla, din păcate, s-au închis. Elevii îi aducem la centru, la Unțeni, cu microbuzul. De la Burlești sunt 7 km, de la Mânăstireni 3-4 km. Un microbuz avem. Am făcut programul în așa fel la școală încât doamna directoare să fie ok”, a precizat Constantin Paladi, primarul comunei Unțeni.

 

Elevii din cele două sate sunt aduși zilnic cu microbuzul, iar dacă întârzie, trebuie să meargă pe jos. Între Burleși și Unțeni sunt 7 kilometri. Dus-întors, drumul unui copil devine un chin, mai ales când vremea se răcește.

În ciuda depopulării și a numărului tot mai mic de copii înscriși la școli și grădinițe, acest lucru nu i-a oprit pe aleșii locali să investească în școli cu fonduri europene chiar dacă multe dintre acestea ajung să pună lacătul pe porți.

 

„Funcționează școala cu o grupă de gradiniță. Noi vom încerca să rămână școala, să funcționeze. Dacă vor fi condiții să mențină grupa, va rămâne în continuare. Școala arată bine, condiții sunt. Să avem copii și să nu o închidem, alte oportunități nu prea sunt”, a mai explicat primarul comunei Unțeni.

Școala din satul Burleși a fost reabilitată în urmă cu patru ani din fonduri europene. Acolo învățau elevii până în clasa a patra. Acum mai sunt doar 10 copii la o grupă de grădiniță.

În materialul realizat de jurnaliștii din presa locală din Botoșani este povestea a cel puțin 80 de copii din patru sate care se întâlnesc zilnic în același microbuz. Șoferul este bucuros când vede că cei mai mulți dintre ei sunt dornici să învețe.

„De la Poiană duc la Mânăstireni, de la Mânăstireni aduc la Unţeni, de la Soroceni aduc la Unţeni şi de aici la Burleşti duc la Unţeni. La clasele mici acum nu am mai stabilit câți sunt la prima tură. La 6:50 eu plec la școală în fiecare dimineață. La ora 08:00 să fie toți la școală, mai puțin cei mici care încep la ora 09:00”, a afirmat Florin Aștefănoaie, șoferul microbuzului școlar.

 

Situația este și mai dramatică în comunele depopulate acolo unde nu există nici măcar un mijloc de transport. Așa ajung o mulțime de copii să parcurgă kilometri întregi zilnic de acasă până la școală 9 luni pe an, iar pe timpul iernii naveta la picior devine un chin și pentru cei mai „îmbrăcați” copii. 

Sursa: Realitatea de Botosani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.