Sirenele vor suna din nou

0
63

Mâine, începând cu ora 10, va avea loc un nou exercițiu de alamare publica, denumit generic “Miercurea Alarmelor”. Anunţul a fost făcut de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care au precizat că aceste exerciţii se vor desfăşura pe tot parcursul anului 2019, în prima zi de miercuri. „Asigurăm opinia publică asupra necesității și utilității derulării permanente a acestor antrenamente lunare, deși pot genera disconfort în rândul populație”, au subliniat reprezentanţii ISU.

Aplicaţia va avea loc între orele 10 şi 11, când mai multe sirene existente la nivelul unităților administrativ – teritoriale din județ vor fi activate rând pe rând, reprezentanţii ISU dorind să verifice astfel funcționarea mijloacelor de alarmare a populației și îmbunătățirea timpului de reacție a autorităților în situații speciale de urgență. Totodată, susţin cei de la ISU, se urmărește pregătirea populației prin cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare publică.

Tipurile principale sunt alarma aeriană şi alarma la dezastre, la care se adaugă prealarma aeriană şi încetarea alarmei. Durata fiecărui semnal de alarmare este de două minute pentru toate mijloacele de alarmare, cu excepţia sirenelor cu aer comprimat la care durata este de un minut.

Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele.

Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele.

Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele. Prealarmarea reprezintă transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare către autorităţi despre probabilitatea producerii unor dezastre sau a unui atac aerian.

Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut.

Concomitent cu aceste aplicaţii Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a lansat anul trecut o aplicaţie Ro-Alert, care are scopul de avertizare a populaţiei cu privire la fenomene meteo extreme, inundaţii sau chiar un atac terorist, prin telefonul mobil. Aplicaţia, care permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast direct pe telefonul mobil întregi populaţii dintr-o anumită zonă, nu anunţă însă şi producerea de cutremure.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.