Singura femeie care realizează transplant de ficat din Europa de Est a devenit cetățean de onoare al Botoșaniului FOTO&VIDEO

0
38

Doina Hrehoreț, unul dintre cei mai apreciați medici chirurgi din România și singura femeie din Europa de Est care realizează transplant de ficat, a devenit astăzi cetățean de onoare al municipiului Botoșani.

Doina Hrehoreț este născută în Botoșani pe data de 26 noiembrie 1978, a copilărit în acest municipiu și a absolvit Colegiul Național Mihai Eminescu. A învățat medicină la UMF Iași și s-a specializat pe chirurgie generală. Face parte din echipa medicului Irinel Popescu cu care lucrează la Institutul Clinic Fundeni și este singura femeie din Europa de Est care realizează transplant de ficat.

Medicul Doina Hrehoreț a venit astăzi la Botoșani pentru a primi titlul de cetățean de onoare. Părinții, prietenii apropiați dar și câțiva pacienți au fost prezenți în sala de ședințe a Consiliului Local. La începutul ședinței, primarul Cătălin Flutur i-a făcut o surpriză. Pe un monitor a fost difuzat mesajul profesorului Irinel Popescu, omul de la care Doina Hrehoreț a învățat foarte mult.

„Sunt și pacienți transplantați care locuiesc în Botoșani. Mă bucur de fiecare dată când pot să îi ajut. Am sute, mii de operații. De 21 de ani operez, au fost ani în care nu am avut o zi concediu, am operat aproape continuu. A fost perioada în care înveți, în care te dedici trup și suflet. Se spune că ai nevoie de 10.000 de ore ca să faci performanță într-un domeniu. În Europa, numărul femeilor care fac chirurgie este mic. Când am ales eu să fac chirurgie, aproape că nu existau femei care să facă chirurgie. Făceau oftalmologie, ginecologie. Când am ales chirurgia, nu mi-am propus să fac transplant. Soarta a fost să aleg rezidențiatul de chirurgie în clinica profesorului Irinel Popescu. Viața m-a dus în punctul ăsta. Mulți au trecut prin echipa dânsului, s-a cernut sita”, ne-a spus medicul botoșănean care a mai adăugat:

„Anul ăsta am avut parte de o gașcă de tineri care mi-au încântat sufletul și m-au energizat. Tineri care erau la un pas de moarte, intoxicație cu ciuperci, un cancer foarte agresiv și depășit, pacienți care au necesitat intervenții de transplant în urgență. Acum îi văd la control și sunt fericită”.

Întrebată cum a ajuns să aleagă medicina și în special chirurgia, Doina Hrehoreț a explicat:

„M-am analizat foarte bine, am încercat să-mi dau seama ce îmi place. Am pus întâi în balanță lucrurile care nu-mi plac, handicapurile pe care le aveam sau care credeam că le am, am încercat să dezvolt la maxim lucrurile pe care mi le-a dat Dumnezeu. Știam că nu am o memorie bună și am spus că nu pot să fac dreptul, cu toate că sunt o justițiară de felul meu. Am făcut practică agricolă și nu mi-a plăcut. Am fost la fabrica de șuruburi și după o zi am spus că nu o să lucrez niciodată în fabrică. Am restrâns foarte mult paleta de profesii. Am oscilat între medic și arhitect. În tinerețea mea, arhitectura nu avea această viziune pe care o are acum. Am decis că o să mă fac medic și am știut din prima zi că o să fiu chirurg. știam că am manualitate, nervi tari și știam că vreau să ajut. Nu am avut modele în familie, nu am avut experiențe tragice sau fericite legate de spital”.

Deși a avut posibilitatea să lucreze în multe țări, medicul botoșănean a preferat să rămână în România. Spune că în nicio țară nu s-a simțit bine și de fiecare dată a vrut să revină acasă.

„Nu. Și nu o spun din patriotism. Realmente nu m-am simțit bine în altă țară. Am fost în multe țări pentru că această specializare trebuia învățată de la oameni care o știu. Mi-am dorit să mă întorc. Schimbam biletul de trei-patru ori pentru că nu mai aveam răbdare. Nu m-am simțit bine”, a precizat Doina Hrehoreț.

Medicul botoșănean și-a luat o zi liberă pentru a veni la Botoșani, pentru a primi titlul de cetățean de onoare, pentru a-și revedea părinții și pentru a se reîntâlni cu cei dragi. Nu a avut această posibilitate decât câteva ore. A fost anunțată că trebuie să revină de urgență la București pentru un transplant. Un elicopter a fost trimis la Botoșani pentru a o transporta în capitală pe Doina Hrehoreț.

„Este un donator. Sperăm să fie un donator bun. Până echipa de recoltare nu vede ficatul, nu știm sută la sută, dar noi trebuie să ne pregătim. În după amiaza asta va fi intervenția de transplant. Ăsta e ritmul nostru, am noroc că am prieteni care mă ajută și care au făcut posibilă deplasarea mea în regim de urgență la București”, a mai spus medicul Doina Hrehoreț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.