Minivacanța de 15 august constituie motiv de bucurie și relaxare pentru cetățeni, care, profitând de acest weekend prelungit, vor ieși la picnic sau la scăldat.

Jarul aruncat la întâmplare, fumatul în locuri nepermise, jocul copiilor cu focul au provocat numeroase incendii de vegetaţie uscată sau de pădure în ţară, dar şi la Botoşani.

Pentru ca obiceiul botoşănenilor de a petrece timpul liber în zonele de agrement sau pădure să nu se transforme în evenimente cu foc, ce pot avea urmări grave asupra populaţiei sau mediului înconjurător, se recomandă respectarea cu stricteţe a regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Cetăţenii sunt sfătuiţi să nu aprindă focul în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt. Prepararea hranei, prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei, trebuie să se facă numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, culturi agricole, păduri sau vecinătăţi. Nu se admite folosirea focului deschis la distanţe mai mici de 40 metri faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili etc.), respectiv 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile. La plecare, cetăţenii sunt sfătuiţi să stingă jarul cu apă şi să acopere cenuşa cu pământ.

Fumătorii sunt îndemnaţi să nu arunce la întâmplare resturile de ţigară sau chibriturile aprinse, fumatul fiind permis doar în locuri marcate şi amenajate.

O grijă deosebită trebuie acordată copiilor, cărora nu trebuie să li se lase la îndemână mijloace de aprindere (chibrituri sau brichete).

Pentru a preveni izbucnirea unui incendiu la fondul forestier, se impune interzicerea accesului cu foc deschis şi fumatul în pădure. Locurile de popas vor fi stabilite, amenajate şi marcate, iar orice activitate în pădure, indiferent de natura acesteia, va fi desfăşurată cu respectarea strictă a normelor de prevenire a incendiilor. Accesul autoturismelor particulare în pădure, precum şi instalarea corturilor pentru cazare în alte locuri decât cele special amenajate, sunt interzise.

Scăldatul în locuri neamenajate este un risc pe care nimeni nu trebuie să și-l asume. Pentru prevenirea unor tragedii, este recomandat ca această activitate să se desfășoare doar în locurile special amenajate în acest sens. Persoanele care nu știu să înoate foarte bine, nu trebuie să se aventureze în locuri periculoase, nesupravegheate.

Cetățenii nu trebuie să se scalde în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau de fugă ale râurilor sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci.

Se vor respecta întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement şi se va folosi întotdeauna echipamentul de protecţie furnizat de acesta.

Părinților li se recomandă să-şi supravegheze atent copiii şi să nu-i lase niciodată singuri în apă.

Articolul precedentDARABANI. Dosar penal după o plimbare cu mașina
Articolul următorAmendă de 5.000 lei pentru 1,2 metri cubi de lemn fără documente