Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a efectuat, miercuri, o vizită la noua Unitate de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani.

UPU, care a fost inaugurată, joi, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, a fost extinsă şi modernizată în baza unui proiect cu co-finanţare europeană, a cărui valoare a depăşit 12,5 milioane de lei.

„Am văzut o UPU modernă. Nu pot decât să felicit autorităţile judeţene care au realizat-o şi colegii care lucrează în această unitate. Este diferenţă de la cer la pământ între ce a fost şi ceea ce este. Încă mai e nevoie de ceva în plus: resursa umană. (…) Eforturile care se depun de către colegii noştri aici sunt imense. Se vede… Este o implicare, este o pasiune, este o echipă sudată, dar încă mai avem de lucrat pe partea de resurse umane”, a afirmat Raed Arafat.

Şeful DSU a afirmat şi că a discutat cu autorităţile din Botoşani despre posibilitatea deschiderii unui Compartiment de Primiri Urgenţe la Spitalul Municipal Dorohoi, care ar putea degreva activitatea UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati”.

„Unităţile de primiri urgenţe sunt parte ale spitalelor. Ele trebuie integrate în mod evident în activitatea spitalelor şi trebuie corelată activitatea UPU cu activitatea spitalelor, pentru că asistenţa medicală care urmează după acordarea asistenţei medicale de urgenţe este esenţială pentru reuşita actului medical (…) Sperăm să avem înţelepciunea, priceperea, determinarea şi mai ales detaşarea de componentele politicianiste ale unor tipuri de abordări şi să facem instituţii sanitare moderne pentru oamenii din România care au nevoie de asistenţă medicală”, a afirmat ministrul Alexandru Rafila săptămâna trecută, la evenimentul de inaugurare a noii UPU de la Spitalul Judeţean.

Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Doina Federovici, a arătat că, pe lângă extinderea şi modernizarea clădirii, UPU de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” a beneficiat şi de echipamente medicale de ultimă generaţie în valoare de 1,2 milioane de euro.

Sursa: Realitatea de Botosani