Ultima şedinţă a deliberativului local a marcat noi dispute politice generate de intenţia liberalilor de a dona municipalităţii bustul lui Ion C. Brătianu, dar a scos la iveală şi o gafă. Aleşii PSD spun că liberalii s-au încurcat în personalităţile Brătienilor, dar liderii PNL acuză o diversiune ieftină a social-democraţilor. În momentul discuţiilor despre bustul pe care liberalii vor să-l doneze municipalităţii, viceprimarul Cosmin Andrei le-a spus acestora că l-au încurcat pe Ion C. Brătianu cu fiul acestuia. „Aţi comandat o statuie şi aţi primit alta. Bustul pe care l-aţi comandat este al lui Ion C. Brătianu, iar dumneavoastră vorbiţi de fiul acestuia, Ionel I. C. Brătianu. Acest lucru este scris negru pe alb în documentaţia de la proiect. Sunteţi istorici, sunteţi liberali, faceţi o confuzie”, a declarat Cosmin Andrei.

În documentaţia înaintată de Maricel Maxim, cel care a finanţat realizarea statuii, este trecut numele lui Ion C. Brătianu, şi poză cu bustul acestuia, dar perioada de viaţă este a fiului acestuia, respectiv 1864-1927.

Pus în faţa faptului împlinit, primarul Cătălin Flutur a încercat să salveze situaţia. „De unde ştiţi că nu mai este un bust? Ideea era să acceptaţi donaţia unui bust. Dintr-o dată, ne-am găsit? Că nu mai contează locaţia, contează că nu seamănă poza cu mireasa acolo. Sunteţi de acord să primim, noi municipalitatea, bustul ca donaţie?”, a spus primarul.

Liberalii le-au reproşat social democraţilor că nu vor să accepte o donaţie vizând o personalitate care a avut un rol hotărâtor în înfăptuirea Marii Uniri. Cosmin Andrei a replicat însă că, în condiţiile în care proiectul ar fi votat, municipalitatea ar fi avut bustul lui I.C. Brătianu, fondatorul PNL, care nu are legătură cu Unirea.

Daniel Botezatu i-a replicat lui Cosmin Andrei că poate să-i dea lecţii de administraţie, dar nu şi de istorie. Potrivit consilierului liberal, Ion C. Brătianu este ctitorul României Moderne, unul dintre cei care a realizat Unirea din 1859.

În cele din urmă proiectul a fost respins.

Ion C. Brătianu (1821-1891) a fost deputat, senator, premier şi ministru în mai multe rânduri. Acesta a fost ales membru de onoare al Academiei Române şi este considerat fondatorul Partidului Naţional Liberal.

Ionel I. C. Brătianu (1864-1927) a jucat un rol de primă importanţă în Marea Unire din 1918 şi în viaţa politică din România modernă. Acesta a deţinut funcţia de preşedinte al PNL, a fost de cinci ori preşedinte al Consiliului de Miniştri, de trei ori ministru de Interne, de două ori ministrul al Apărării Naţionale şi de două ori ministru al Afacerilor Externe. A fost preşedinte al Consiliului de Miniştri în momentul intrării României în Primul Război Mondial. În 1922, după ce avuseseră loc realizarea şi recunoaşterea Marii Uniri, a preluat guvernarea, asumându-şi reforma agricolă şi votarea noii Constituţii din 1923.

Liberalii botoşăneni spun că de la bun început au dorit amplasarea bustului lui Ion C. Brătianu, pentru această personalitate au comandat şi primit statuie, iar singura eroare apărută este că în documentaţie a apărut la un moment dat data de naştere a fiului acestuia, Ionel I. C. Brătianu, iar faptul că PSD a respins de cinci ori proiectul nu are nicio justificare, mai ales că eroarea cu data de naştere a fost descoperită la ultima şedinţă.

Articolul precedentFC Botoșani – Poli Iași 1-2. Echipa lui Stoican reintră în lupta pentru play-off FOTO
Articolul următorCeremonie de avansări găzduită de Instituția Prefectului