Oamenii care trăiesc în satele județului Botoșani au început să renunțe la animalele din gospodarii. Majoritatea sunt bătrâni, nu mai pot munci iar procesatorii de lapte și carne le oferă niște prețuri atât de mici încât nu își acoperă nici măcar cheltuielile.

Oamenii care trăiesc în mediul rural nu mai cresc animale ci au ajuns sa cumpere carne și lapte din magazine și hipermarketuri. În majoritatea comunelor din județul Botoșani se înregistrează o scădere semnificativă a efectivului de animale. Un exemplu este comuna Stăuceni. În urmă cu două decenii, doar în satul Tocileni erau aproape 1000 de vaci. Acum, în toată comuna Stăuceni sunt aproximativ 850.

“Comuna Stăuceni aproviziona piețele din municipiul Botoșani. În jurul anului 2000, satul Tocileni avea aproximativ 1000 de capete de bovine. Acum sunt în jur de 850 de capete în toată comuna. În fiecare gospodărie erau minim două-trei vaci. Acum mai sunt câțiva fermieri mici care nu reușesc să vândă pe piața liberă ci vând la un procesator. Majoritatea celor care comercializează carne în piață, se aprovizionau de la noi din comună. Chiar era și un punct de tăiere prin anii 2000. Creșterea porcului a dispărut în totalitate pentru că în supermarket sunt prețuri foarte mici la carne”, ne-a spus Cozmin Epuraș, viceprimarul comunei Stăuceni.

Fermierii din comuna Stăuceni spun că au fost nevoiți să-și diminueze efectivul de animale deoarece nu mai fac față cheltuielilor. În perioada în care Dan Furnică s-a apucat de zootehnie, litrul de motorină era 2,6 lei și primea de la procesatori 1,3 lei pe litrul de lapte. Acum când un litru de motorină se apropie de 6 lei, el primește un leu pe litrul de lapte.

“Ca să ne acoperim cheltuielile, litrul de lapte ar trebui să fie peste 1,5 lei. Ei îmi dau un leu litrul. Când am început cu animalele era 2,6 lei litrul de motorină și 1,3 lei litrul de lapte. Unde a ajuns motorina și unde a ajuns litrul de lapte”, spune fermierul din Stăuceni care în ultima perioadă și-a diminuat efectivul de  animale și se gândește să renunțe deoarece este obligat să accepte prețul impus de  procesatorii de lapte.

„Am început cu 8 vaci, acum am 30 dar mai puțini bani. Mai scad și din astea. Nu se mai merită. Prețul plătit este prea mic. La piață nu merge iar la centre îți dă un leu litrul”, a mai spus Dan Furnică.

O mare problemă o reprezintă și forța de muncă. Tinerii au plecat din comună iar cei care au rămas nu vor să mai lucreze chiar dacă sunt plătiți cu 100 de lei ziua de muncă, plus mâncare, băutură și țigări.

“Este 100 de lei ziua de muncă dar nici așa nu vine. Dacă te duci și îl găsești în crâșmă și îl rogi să vină, tot nu vine”, adaugă fermierul.

În sate au rămas foarte mulți bătrâni care nu mai pot munci. Copiii și nepoții sunt plecați prin Italia, Spania sau Anglia și nu mai vor să se întoarcă acasă. Unii bătrâni încă mai au pe lângă casă una-două vaci dar cei mai mulți au renunțat.

Viceprimarul comunei Stăuceni spune că odată cu apariția supermarketurilor, oamenii nu au mai mers în piețe să-și cumpere alimente. Au preferat produsele de pe rafturile acestor magazine deoarece erau ambalate și de multe ori mai ieftine.

„Clientul se duce în supermarket unde are o marfă bine ambalată, bine aranjată. Nu se compară cu produsul din gospodărie. Acel caș tradițional, smântâna făcută cu metodele tradiționale. Toată lumea aleargă după etichetă”, a mai spus Cozmin Epuraș.

Autoritățile locale și județene se așteaptă ca în 15-20 de ani să dispară mai multe localități. În proporție de 70-80%, tinerii sunt plecați în străinătate sau în alte orașe din România iar în sate au rămas doar bătrânii.