2018 a fost un an financiar bun pentru municipalitatea botoşăneană. O demonstrează datele centralizate de conducerea Direcţiei Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Botoşani care arată că gradul de încasare a impozitelor şi taxelor locale a fost de 98,83%. Practic, edilii şi-au propus să încaseze în 2018 din impozite şi taxe locale 38,868 de milioane de lei, suma colectată la 31 decembrie 2018 fiind de 38,412 de milioane de lei.

Potrivit conducerii Direcţiei Impozite şi Taxe, veniturile din impozite şi taxe locale au fost în 2018 mai mari cu 3,63%, respectiv cu 1,344 de milioane de lei, faţă de cele realizate în anul 2017.

Impozitul pe clădiri plătit de persoanele fizice a totalizat 5,630 de milioane de lei, în timp ce impozitul pe clădiri plătit de persoanele juridice a adus la bugetul local 9,054 de milioane de lei. Sumele plătite de persoanele fizice în contul impozitului pe teren au totalizat 1,064 de milioane de lei. Impozitul şi taxa pe teren plătite de persoanele juridice a adus în vistieria municipalităţii 1,005 de milioane de lei.

Creşterea numărului botoşănenilor care au maşini se reflectă şi în plăţile făcute. Astfel, la 31 decembrie, impozitul pe mijloace de transport achitat de botoşăneni a avut un corespondent financiar de 4,380 de milioane de lei, în timp ce impozitul pe maşini achitat de contribuabilii persoane juridice a ajuns la 1,874 de milioane de lei.

Datele centralizate de Dircţia Impozite şi Taxe arată că instituţia a obţinut venituri din amenzi de 4,753 de milioane de lei, cu 246.729 de lei mai puţin faţă de suma stabilită prin buget.

De la începutul anului, foarte mulţi botoşăneni s-au plâns că plătesc sume prea mari în contul taxei de salubrizare, în multe cazuri taxa anuală depăşind impozitul pe locuinţă şi maşină aferent familiilor.  Taxa de salubrizare reprezintă una dintre cele mai mari obligaţii către bugetul local ale botoşănenilor, în condiţiile în care suma atrasă anul trecut în contul acestei taxe a fost de 8,327 de milioane de lei, cu 562.210 lei peste suma stabilită prin buget.

Taxa de reabilitare termică, instituită prin hotărâre de Consiliu Municipal pentru botoşănenii care locuiesc în blocuri reabilitate termic în baza unor programe cu finanţare europeană şi locală, a adus la bugetul local încasări de 240.179 de lei. Această taxă se plăteşte din 2017, iar locatarii trebuie să achite în cinci ani partea ce le revine din costul lucrărilor.

Articolul precedentSesiune de informare organizată de ANAF
Articolul următorFemeie de 36 de ani găsită decedată în apropierea cimitirului din Nicșeni