Proiect de 2,5 milioane de euro blocat de Apele Române: Noi efectiv trebuie să scoatem apă plată

0
41

Primăria comunei Pomârla a accesat în toamna anului 2017 un proiect cu fonduri europene, în valoare de 12 milioane de lei, în vederea realizării unui sistem de apă-canalizare. 5,5 milioane de lei au fost virați în contul primăriei pentru demararea proiectului dar lucrările au început.

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla, spune că responsabilii de la Apele Române au găsit o directivă europeană și au impus niște condiții care dau peste cap toate proiectele. El susține că toate sistemele de apă-canalizare realizate în județul Botoșani, pe fonduri europene și guvernamentale, vor rămâne fără autorizație.

„Este o bombă cu ceas. M-am deplasat împreună cu directorul AFIR Iași, la Apele Române, Administrația Bazinală Prut Bârlad, care are sediul la Iași, și am văzut contextul în care dezvoltăm noi rețelele de apă și canalizare. Au descoperit onorabilii noștri conducători că suntem parte a unor acorduri europene. După ce am terminat proiectul tehnic și după ce am obținut avizul SGA Botoșani, ne-am trezit că soluția tehnică nu este conformă. Noi efectiv trebuie să scoatem apă plată. Avem niște indicatori dramatici.  

Nimeni nu are aviz de gospodărire a apelor. Județul Botoșani este sortit unui eșec al proiectelor de apă-canalizare-epurare. Înseamnă modificare de indicatori tehnici în proiect. Eu am fonduri europene, țin banii europeni de un an de zile, am plătit dobândă la ei și nu pot da drumul din cauză că Apele Române nu mi-au răspuns. După patru luni îmi dau niște condiții care sunt diferite față de cele din momentul studiului de fezabilitate. Înseamnă sute de miliarde băgate în pământ și nici în zece ani nu vor primi aviz de gospodărire a apelor pentru că nu se respect acele condiții de stația de epurare”, a precizat Dumitru Chelariu.

“O să fac apă plată pe care o dau în Jijia care este o hazna”

Primăriile care au accesat proiecte europene, riscă să piardă finanțarea. De mai bine de un an, proiectele sunt blocate și nu s-a realizat un metro de rețean.

“Jijia la Dorohoi este o hazna. Mirosul este insuportabil. Iar eu sunt obligat, în amonte, să vin cu apă plată. Probabil să fac diluție. Este ceva anormal. Eu o să fac aproape apă plată la stația mea și o să o dau în Jijia care este o toaletă publică. Asta e realitatea. Cred că apa de băut trebuie să fie la fel ca aia care iese din stația de epurare. Mă gândesc să fac o afacere și să o îmbuteliem. Toate primăriile vor fi blocate în construirea proiectelor de apă-canalizare. Eu mai am un an și pierd contractul de finanțare. Un responsabil de la Apele Române mi-a spus: tăiați unul-doi kilometri din rețea și faceți stația. Cum să tai? Asta înseamnă nerespectare de indicatori și anumarea contractului. Noi am respectat legislația care era la momentul când am depus studiul iar pe parcurs nimeni nu ne-a spus altceva. Nu, că nu ați fost la noi la Iași. Gândiți-vă câtă lipsă de profesionalism. Va fi o sursă de amenzi continuă. Vin și îți iau indicatorii de la stație și tot amendă de neconformare. Cine plătește amenda? Autoritatea locală”, a mai spus primarul comunei Pomârla.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.