Prefectul judeţului Botoşani, Dan Nechifor, a atras atenţia asupra riscului unui accident ecologic în zona depozitului regional de deşeuri de pe raza comunei Stăuceni.

El a declarat, într-o conferinţă de presă, că există pericolul ca peste 10.000 de metri cubi de levigat să se scurgă în pânza freatică, dar şi în pârâul Burla, din cauza unor alunecări de teren care au afectat zona.

„În zona bazinului de depozitare a levigatului există o alunecare de teren care se vede cu ochiul liber. Părerea specialiştilor este că din acumulare, din staţia de depozitare, legivatul se infiltrează şi pune în pericol acel dig. Riscul este ca, în momentul în care nu se intervine cu o stabilizare a acelui versant, acel bazin ori de să se încline, ori să se deplaseze şi atunci tot levigatul care este în el să se ducă în pânza freatică şi automat în toate acumulările de apă”, a afirmat Nechifor.

Acesta susţine că situaţia este generată, în principal, de „exploatarea necorespunzătoare” a depozitului de deşeuri, dar şi a faptului că staţia de osmoză achiziţionată de Consiliul Judeţean, care este proprietarul depozitului, este subdimensionată.

La rând, comisarul şef al Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, Cristina Kashyap, susţine că firma privată care administrează depozitul de deşeuri de la Stăuceni a fost notificată de mai multe ori cu privire la exploatarea defectuoasă a depozitului, însă nu au fost luate măsurile necesare prelucrării levigatului.

„Avem un risc ca acel levigat, o dată cu alunecarea, să ajungă în pârâul Burla şi mai departe în aria protejată pe care o avem în zonă. Toate apele pluviale de pe corpul depozitului trebuiau să ajungă în staţia de tratare, care nu a făcut faţă. Staţia de tratare a fost subdimensionată de la bun început. Noi avem acolo cantităţi de levigat din 2017, pe care nu au reuşit să le trateze”, a precizat Kashyap.

Garda de Mediu a cerut operatorului privat de la depozitul de deşeuri, dar şi proprietarului acestuia să adopte, până la 31 decembrie, un set de măsuri pentru evitarea unei situaţii de mediu foarte grave.

Printre măsurile impuse se numără „evacuarea amestecului de levigat şi concentrat existent la baza celulei de depozitare”, „executarea lucrărilor de consolidare a versantului pe care se afla amplasamentul depozitului”, „asigurarea unei expertize privind etanşeitatea corpului depozitului în zona acumulării de levigat şi luarea de măsuri imediate de refacere”, precum şi monitorizarea indicatorilor impuşi pentru calitatea apei freatice şi apele pluviale descărcate”.

La rândul său, Agenţia pentru Protecţia Mediului a transmis o notificare către operator şi către proprietarul depozitului potrivit căreia, în cazul în care măsurile impuse de Garda de Mediu nu vor fi îndeplinite, autorizaţia de funcţionare va fi suspendată.

Depozitul regional de deşeuri de la Stăuceni a fost dat în folosinţă în 2016. El a fost construit în baza unui proiect cu finanţare europeană în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro.

Sursa: Realitatea de Botosani