Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, împreună cu Poliția, Jandarmeria, SJA și alte instituții, au organizat în această seară un exercițiu în centrul comercial Botoșani Shopping Center și în hipermarketul Carrefour.

În jurul orei 20.30, pompierii au luat cu asalt galeriile comerciale simulând un incendiu la Mado. Au fost evacuate persoane din zonă după care forțele de intervenție s-au mutat în incinta hipermarketului Carrefour. Aici s-au folosit inclusiv noile echipamente pentru depistarea și salvarea victimelor. Acțiunea s-a încheiat cu un accident rutier pe bulevardul Mihai Eminescu, în care au fost implicate două mașini. Au fost salvate persoanele rămase încarcerate și preluate de echipajele SMURD.

„În această seară, am desfășurat la nivel județean, un exercițiu cu forță și mijloace. Au fost angrenate toate structurile care au atribuțiuni pentru gestionarea situațiilor de urgență în hipermarketul Carrefour. Au fost luate în calcul producerea unor incendii, căderi de elemente de construcție, persoane surprinse în interior, intoxicate, accident rutier. O gamă foarte variată de riscuri jucate pe timpul cărora ne-am dorit să verificăm dacă suntem capabili să asigurăm o intervenție eficientă la astfel de obiective. Ne dorim pentru exercițiile viitoare ca acestea să nu mai fie pregătite, vom încerca pur și simplu să transmitem situația tactică și să vedem fiecare instituție cum poate gestiona misiunea respectivă. Am folosit toată gama de echipamente și accesorii pe care o are în dotare inspectoratul, cele care erau pretabile pentru astfel de misiuni. Am încercat să vedem dacă putem folosi containerul de energie electrică, grupul generator, și să vedem dacă ne poate fi de folos. Nu este necesar un astfel de echipament la astfel de obiective”, a precizat Cristian Amarandei, șeful Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență.

„Aceste exerciții sunt făcute pentru a perfecționa tehnica și tactica de evacuare, de monitorizare și acordare a primului ajutor. Conform planului roșu, la mai mult de zece victime, declanșăm acțiunea în prespital, cu declanșarea ulterioară a planului alb în spital. În această seară, s-au evacuat mai multe victime iar 25 au fost aduse la punctul medical și ulterior au fost dirijate către spital. Acestea au fost încadrate în codurile de culoare conform protocolului medical și tratate corespunzător. De la acțiune la acțiune, ne desfășurăm activitatea mult mai corect și suntem din ce în ce mai pregătiți”, a precizat medicul Ramona Guraliuc, șef UPU SMURD Botoșani.

Articolul precedentNereguli la mai multe unități de alimentație publică
Articolul următorPreședintele PSD Botoșani a fost implicat într-un accident rutier FOTO