Piața arabă este din nou închisă oierilor din România. I. Nechifor: „Solicitări sunt, prețul e bun…”

0
16

În urmă cu câțiva ani, oierii din România au făcut demersuri pentru a redeschide piața arabă astfel încât să-și valorifice mieii la prețuri mult mai bune. Au fost mai multe vizite în țările arabe, reprezentanții șeicilor au venit în România dar discuțiile au rămas fără finalitate.

Ionică Nechifor, președintele Asociației Moldoovis și vicepreședinte LAPAR, spune că este o problemă de politică externă și că lucrurile se mișcă foarte greu în România.

„Am avut discuții cu Ministerul Agriculturii pentru a deschide piața Siriei. Siria a fost unul din partenerii  importanți ai României. Se pare că politica externă împiedică România să se facă export. Noi facem eforturi de a deschide piața din Siria, de a concretiza exportul către Arabia Saudită având în vedere că acordul sanitar-veterinar este încheiat. Lucrurile nu merg cu rapiditatea pe care ne-am fi dorit noi. Solicitări sunt, prețul este foarte bun”,  a spus Ionică Nechifor care a mai precizat că sunt probleme și la nivelul exportatorilor români care nu au respectat acordurile sanitar-veterinare.

„Unii exportatori nu respectă condițiile impuse în acordul sanitar-veterinar. Israelul a oprit importul din România. Apoi Turcia. Iordania a suspendat și acum a reluat. Anul trecut au plecat din județul Botoșani aproximativ 10.000 de miei către export. Anul acesta au fost câteva solicitări, fiecare a valorificat prin abatoare. Acum este o solicitare de a valorifica în Bulgaria. Bulgaria are cel mai mare abator de sacrificare a oilor, din Europa. Prețul nu e la nivelul zolei arabe”, a mai spus președintele Asociației Moldoovis Botoșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.