Peste 600 de puieți vor fi plantați în mai multe zone ale municipiului Botoșani, începând de luni, 22 noiembrie 2021.

 
Este vorba de 170 puieți de arbori ornamentali (tei, catalpa, arțar globular, platan, stejar, salcâm globular, arborele de lalea, castan roșu, pin) și 500 puieți de arbori forestieri (salcâm, stejar, frasin).
Puieții vor fi plantați în zonele ANL Șoseaua Iașului, Calea Națională, Parcul Ferdinand I (Primăriei), Scuar Teatrul Mihai Eminescu, Parcul Junior, Strada Marchian, Pietonalul Unirii, Scuar Casa Armatei, Strada Pacea, Parcul Curcubeului, Strada Viilor, Parcul Mihai Eminescu, Strada Împărat Traian, zona LIDL.
 
În aceste zile, se pregătește terenul pentru plantare.
,Puieții au fost achiziționați prin contract, în valoare de 45.600 lei fără TVA, din bugetul local – cap. „Cultură, recreerea și religie”, subcap. „Servicii recreative și sportive/întreținere grădini publice, parcuri, zone verzi, baze sportive și agrement”.
Oferta a fost scoasă la licitație în septembrie 2021, întrucât municipalitatea nu deține pepiniere și trebuie îndeplinite mai multe cadre legislative, printre care legea 24 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților sau măsuri dispuse de Garda de Mediu.
Prin plantarea de arbori, se respectă creșterea calității mediului înconjurător prin funcțiile pe care le îndeplinesc aceștia (absorbția prafului, noxelor și zgomotelor, sporirea aspectului estetic, etc.).
Ca și condiții, s-a impus ca puieții de talie mare cu coroana formată să aibă circumferința trunchiului de 10 – 16 cm, înălțimi de peste 2,5 m și coroana formată, puieții de arbori ornamentali rășinoși să aibă înălțimea de minim 1,40 – 1,60 m iar puieții forestieri să fie apți de plantare, cu rădăcini bine formate.
Anul trecut, în urma analizei comisiei de avizare a tăierilor de arbori și a personalului din cadrul Direcției Edilitare, au fost identificați 207 arbori situați pe spațiile verzi ale domeniului public, care prezentau pericol și a necesitat tăierea acestora.

Sursa: Realitatea de Botosani